Madrid predal dlhopisy za 3 miliardy eur, ale za vyšší úrok

Madrid 5. júla (TASR) – Španielsko dnes predalo v aukcii dlhopisy za 3 miliardy eur. Podarilo sa mu tak dosiahnuť maximum z očakávanej hodnoty, keďže ministerstvo financií počítalo s predajom dlhopisov v rozmedzí od 2 do 3 miliárd eur. Na druhej strane mu ale vzrástli úroky, čo naznačuje, že prvotné nadšenie investorov z výsledkov summitu Európskej únie minulý týždeň začína vyprchávať.
Úrok z kľúčových 10-ročných dlhopisov, ktoré Madrid predal za 747 miliónov eur, sa zvýšil na 6,43 %, čo je najvyššia úroveň od novembra minulého roka. V predchádzajúcej júnovej aukcii dosiahol úrok 6,04 %. V prípade dlhopisov so 4-ročnou lehotou splatnosti vzrástol úrok z 5,35 na 5,54 %, naopak, pri 3-ročných dlhopisoch zaznamenal Madrid pokles výnosu, a to z 5,46 na 5,09 %.
Na summite lídrov EÚ koncom minulého týždňa sa podarilo dohodnúť, že španielske banky bude možné rekapitalizovať priamo zo záchranných mechanizmov eurozóny, nie cez poskytnutie úveru štátu. To umožní zabrániť výraznému rastu štátneho dlhu Španielska. Cieľom bolo znížiť náklady na financovanie dlhu štátu, keďže úrok z 10-ročných dlhopisov už prekročil kritickú hranicu 7 %.
Napriek tomu sa úrok zvýšil aj dnes a riziková prirážka na španielske dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi vzrástla dnes ráno pred aukciou na 503 bázických bodov zo stredajšej úrovne 496 bázických bodov.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy