Cyperský prezident priznal, že rokuje o pôžičkách s EÚ i s Ruskom

Nikózia 5. júla (TASR) – Cyperský prezident Dimitris Christofias otvoril dnes trojdňové slávnostné oslavy prebratia predsedníctva v EÚ stretnutím s novinármi z členských štátov EÚ a neváhal odpovedať ani na nepríjemné otázky.
Cyperský prezident priznal, že jeho krajina v súčasnosti rokuje o pôžičkách pre svoj bankový sektor so štátmi eurozóny a zároveň aj s Ruskom, ktoré je podľa jeho slov tradičným dobrým priateľom a spojencom ostrovného štátu. Podľa európskych médií ide o sumu desať miliárd eur.
Na týchto súbežných rokovaniach podľa neho nie je nič zlé a upozornil, že Cyprus je schopný splácať akékoľvek pôžičky, keďže jeho krajina je fungujúcou ekonomikou.
"Kríza u nás je zvládnuteľná," povedal Christofias pred asi 60 európskymi novinármi a spresnil, že Cyprus bude schopný splácať pôžičku, či už to bude cez záchranné finančné systémy eurozóny, alebo pôjde o peniaze z Ruska.
V tejto súvislosti dodal, že ak by sa krajina necítila schopná splácať budúce pôžičky, tak by o ne nežiadala, lebo nie je v záujme vlády, aby ochudobňovala budúce generácie Cyperčanov.
Prezident zároveň pripustil, že ak sa Cyperčanom budú zdať reformné návrhy nanútené eurozónou – ako podmienka pre poskytnutie miliárd pre rekapitalizáciu bánk a politiku rastu – príliš prísne, v hre je stále pôžička z Ruska.
V súvislosti s tým Christofias upozornil, že na ostrove sa práve nachádza misia expertov trojky (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond), ktorá skúma cyperské požiadavky a podmienky pre poskytnutie multimiliardovej pôžičky.
Trojka, ktorej členov miestna cyperská tlač nazvala "Muži v čiernom", opustí ostrov v piatok.

Súvisiace články

Aktuálne správy