Na podporu bývania pôjdu aj peniaze z eurofondov

Novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania umožní, aby sa fond stal finančnou inštitúciou a mohol poskytovať na podporu bývania aj peniaze z eurofondov.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na podporu bývania aj prostriedky získané z eurofondov. Umožní to novela zákona o ŠFRB s navrhovanou účinnosťou 1. októbra tohto roka. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek predkladá návrh novely na piatkovom rokovaní vlády. Rezort predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre ŠFRB na podporu bývania ročne naďalej 54,9 mil. eur.

Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku podmienilo poskytnutie grantu ŠFRB tým, že fond bude finančnou inštitúciou. Ďalšou podmienkou využitia eurofondov na podporu bývania je, aby legislatíva predstavila ciele verejného záujmu, odôvodňujúce priame zadanie grantu fondu. Brusel žiadal aj potvrdenie existencie odborných znalostí fondu potrebných pre úspešné plnenie úloh súvisiacich s nástrojom finančného inžinierstva. „Predloženým návrhom zákona sa zabezpečuje splnenie uvedených podmienok,“ uvádza ministerstvo dopravy a výstavby. Novela zákona o ŠFRB môže byť podľa rezortu významným zdrojom pozitívnych skúseností pre podporu bývania a využívanie inovatívnych foriem financovania zo zdrojov EÚ na Slovensku v ďalšom programovom období 2014 – 2020.

Podľa návrhu novely zákona o ŠFRB prostriedky fondu budú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici v štruktúre podľa ich zdrojov. Úver na zatepľovanie bytovej budovy môže byť najdlhšie na pätnásť rokov pri nulovej úrokovej sadzbe v rozsahu do 80 % namiesto do 100 %. Právnické osoby so sídlom v SR budú môcť získať podporu na kúpu bytu a výstavbu nájomného bytu, vrátane nadstavby, stavby, prístavby, prípadne prestavby nebytového priestoru. Musia však zachovať nájomný charakter bytu počas lehoty splatnosti úveru, ale najmenej počas 30 rokov a pri prenájme dodržať podmienky zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Z iných zdrojov ŠFRB bude možné poskytnúť podporu len na zatepľovanie bytovej budovy právnickej osobe iba vtedy, ak sa stavba realizuje v meste. Fond bude osobitne rozpočtovať finančné prostriedky na kúpu a výstavbu nájomných bytov, na obstaranie bytov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ v rámci Regionálneho operačného programu a na stavby pri zatepľovaní budov financovaných z iných zdrojov v členení podľa samosprávnych krajov.

Ministerstvo pôvodne chcelo riešiť podporu bývania s využitím eurofondov v kompletnom návrhu zákona o ŠFRB. Ten aj pripravilo a dva razy bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní – vlani v decembri a tohto roku v máji. „V tomto návrhu bolo upravené, aby časti zákona, ktoré majú umožniť podporu bývania zo štrukturálnych fondov Európskej únie v programovom období 2007 – 2013, nadobudli účinnosť 1. októbra 2012. Ostatné časti zákona mali nadobudnúť účinnosť 1. 1. 2013,“ dodal rezort v predkladacej správe k návrhu novely zákona o ŠFRB.

Vzhľadom na rozsah navrhovaných zmien a termínový posun v prerokovávaní zákona z dôvodu parlamentných volieb v marci bolo podľa ministerstva potrebné posunúť termín účinnosti nového zákona o ŠFRB až na 1. januára 2014. Pri druhom pripomienkovaní viaceré subjekty žiadali, aby účinnosť nevyhnutných ustanovení umožňujúcich využitie eurofondov bola riešená vypracovaním novely zákona. Ministerstvo chcelo novelu zákona o ŠFRB predložiť v rámci návrhu zákona o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave. Legislatívna rada vlády odporučila predložiť novelu ako samostatný materiál.

Súvisiace články

Aktuálne správy