Po odchode z 2.piliera si SP z prevedených úspor nechá 1,9 %

Z prostriedkov sporiteľa, ktorý vystúpi z druhého penzijného piliera a jeho úspory dôchodková spoločnosť prevedie do Sociálnej poisťovne (SP), si poisťovňa bude môcť ponechať 1,9 % na tvorbu svojho správneho fondu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, o ktorom má v piatok rokovať vláda. Zo sumy príspevku na starobné dôchodkové sporenie si pritom SP strháva 0,5 % ešte pred odoslaním týchto peňazí na účet sporiteľa v penzijnej spoločnosti. Ak by si poisťovňa mohla na svoju správu ponechať aj 1,9 % zo sumy, ktorú správcovia dôchodkových úspor kvôli vystúpeniu sporiteľa z druhého piliera vrátia do prvého piliera, celkový odvod do správneho fondu poisťovne zo sumy pôvodne určenej na dôchodkové sporenie by rovnako ako v prípade výlučne prvopilierových poistencov predstavoval 2,4 %.

Od 1. októbra tohto roka do 30. marca budúceho roka by malo 1,45 mil. sporiteľov v druhom pilieri dostať možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému, spravovaného Sociálnou poisťovňou. Po vystúpení sporiteľa z druhého piliera jeho dôchodková spoločnosť prevedie nasporenú sumu na účet SP. Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce súčasne v rovnakom období umožniť vstup do druhého piliera občanom, ktorí v ňom ešte nie sú. Vláda pri odhadovanom dopade na verejné financie počíta s tým, že do kapitalizačného piliera počas polročného obdobia vstúpi 10 tis. nových sporiteľov a vystúpi z neho 60 tis. sporiteľov.

Druhý dôchodkový pilier prvá vláda Roberta Fica otvorila dvakrát. Prvýkrát sa tak stalo v prvom polroku 2008, kedy z tohto systému vystúpilo vyše 106 tisíc sporiteľov a jeho účastníkom sa stalo takmer 23 tis. nových sporiteľov. Druhýkrát sa sporivý pilier otvoril v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009. V tomto období druhý pilier opustilo 66 tis. sporiteľov a vstúpilo do neho 14,5 tisíca nových sporiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy