Maloobchodné tržby sa v máji vrátili k rastu

Tržby v maloobchode v máji medziročne vzrástli o 0,6 %. Pomohol tomu najmä predaj pohonných látok.

Správa „OBCHOD: Maloobchodné tržby sa v máji vrátili k rastu,“ rozšírená o komentár analytika Home Credit Michala Kozuba v treťom a poslednom odseku.

BRATISLAVA 4. júla (SITA) – Tržby v maloobchode sa v máji po jednomesačnom poklese opäť vrátili k miernemu rastu, čomu napomohol najmä predaj pohonných látok. Po tom, čo v apríli medziročne klesli o 1,9 %, v piatom mesiaci tohto roka totiž zaznamenali rast na úrovni 0,6 %, keď dosiahli 1,478 mld. eur. Za prvých päť mesiacov tohto roka tak tržby v maloobchode dosiahli 7,058 mld. eur a udržiavajú medziročný rast o 0,5 %. Medzimesačne maloobchodné tržby v máji oproti aprílu vzrástli o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročný vývoj tržieb v maloobchode ovplyvnili vyššie tržby v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 6,2 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 2,2 %. Tržby v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach sa nezmenili. V ostatných činnostiach tržby klesli.

Na dobrých májových výsledkoch maloobchodu sa tak podľa analytika Home Credit Michala Kozuba prejavujú výrazne lepšie ceny hlavných druhov komodít vo svete. „Cena ropy, ktorá sa premieta do radu ďalších cien, v máji zaznamenala strmý pád, a to spôsobilo zlacňovanie na čerpacích staniciach. Ľudia na neho reagovali jednoznačne – začali na ne chodiť častejšie a už si toľko nestrážili každý kilometer,“ uviedol.

Tržby vo veľkoobchode sa v máji zvýšili o 4 % a dosiahli 2,032 mld. eur. Vzrástli vo väčšine činností, najmä vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami o 26,8 % a vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 9,9 %. Za päť mesiacov dosiahli veľkoobchodné tržby 9,767 mld. eur a zvýšili sa o 5,8 % pri raste vo väčšine činností. Medzimesačne sa v máji tržby vo veľkoobchode nezmenili.

Tempo medziročného rastu tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zrýchlilo. Celkový objem tržieb v máji vzrástol o 9,3 % na 324,2 mil. eur. Za prvých päť mesiacov tak tržby v tomto odvetví dosiahli 1,546 mld. eur a medziročne stúpli o 13 %. Medzimesačne tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov stúpli o 1,7 %.

Tržby v ubytovaní prvýkrát v tomto roku klesli. V porovnaní s májom 2011 sa znížili o 3,1 % na 25,9 mil. eur. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev klesli o 1,3 % na 65,5 mil. eur. Za päť mesiacov tak tržby v ubytovaní dosiahli 123,4 mil. eur a vzrástli o 1,1 % a v reštauráciách a pohostinstve sa naopak znížili o 0,9 % na 327,7 mil. eur. Medzimesačne tržby v ubytovaní vzrástli o 2,3 % a v reštauračných činnostiach naopak poklesli o 0,2 %.

Tržby v obchode majú pritom za sebou tri roky poklesu. Sektor totiž pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo v roku 2009 medziročný prepad tržieb v maloobchode až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce dva roky, v minulom roku o 2,8 %.

Na základe doterajších tohtoročných výsledkov však možno podľa analytika Home Credit Michala Kozuba očakávať, že sa situácia v tomto roku otočí a možno očakávať aspoň mierny rast tržieb maloobchodu. Môžu za to však aj slabé výkony z predchádzajúceho obdobia. „Po dlhoročnom prepade, kedy tržby v maloobchode neboli schopné rásť a padali stále nižšie, sa ukazuje, že tento rok môže byť konečne pozitívny. O medziročnom raste, aj keď malom, je možné hovoriť hlavne vďaka nižšej porovnávacej základni z minulých rokov,“ uviedol analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy