C. Slim neplánuje ďalšie akvizície na európskom trhu telekomunikácií

Mexico City 4. júla (TASR) – Mexický miliardár Carlos Slim nemá v najbližšom období záujem o ďalšie akvizície na európskom telekomunikačnom trhu po tom, ako získal výraznejšie podiely v holandskej spoločnosti KPN a rakúskej Telekom Austria.
Na otázku agentúry Reuters, či plánuje v Európe ďalšiu expanziu, Slim odpovedal: „Nie, momentálne nemáme nič vyhliadnuté. V súčasnosti chceme konsolidovať to, čo sme získali“.
Slimov koncern América Móvil, ktorý pôsobí na viacerých trhoch Latinskej Ameriky, výraznejšie vstúpil minulý mesiac aj na trh Európy. Využil situáciu, keď kombinácia viacerých faktorov ako tvrdá konkurencia, tlak regulačných úradov a recesia vo viacerých krajinách, znížila hodnotu niektorých firiem na takmer 10-ročné minimum.
Na rozdiel od Latinskej Ameriky, kde 72-ročný magnát kupuje často väčšinové podiely či celé podniky, sa v Európe rozhodol pre opatrnejší prístup. Čo sa týka telekomunikačnej spoločnosti Telekom Austria, najbohatší človek sveta zvýšil svoj pôvodný minimálny podiel na 23 % a v KPN na 27,7 %.
Napriek tomu jeho nástup na európsky trh vyvolal pohyb v telekomunikačnom sektore. Vo firmách aj medzi analytikmi sa začalo diskutovať o tom, či to nakoniec nepovedie k dlho očakávanej konsolidácii na niektorých trhoch ako Nemecko či Španielsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy