SZČO si majú na rok 2013 počítať preddavky nanovo

Navrhovaná novela zákona o zdravotnom poistení totiž hovorí o tom, že preddavok na poistné na rok 2013, ktorý SZČO vypočíta zdravotná poisťovňa pri ročnom zúčtovaní poistného za rok 2011, sa v budúcom roku nepoužije.

Všetky samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si budú musieť od začiatku budúceho roka nanovo vypočítať preddavky na zdravotné poistenie na rok 2013. Predpokladá to návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý je súčasťou návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Pri výpočte preddavku na zdravotné poistenie na budúci rok si základ dane za rok 2011 navýšia o zaplatené poistné na zdravotné a sociálne poistenie a výslednú sumu vydelia koeficientom 1,9. Tak SZČO dostanú ročný vymeriavací základ, ktorý vydelia počtom mesiacov podnikania v roku 2011. Samotný mesačný preddavok vypočítajú ako 14 % z mesačného vymeriavacieho základu.

Navrhovaná novela zákona o zdravotnom poistení hovorí o tom, že preddavok na poistné na rok 2013, ktorý SZČO vypočíta zdravotná poisťovňa pri ročnom zúčtovaní poistného za rok 2011, sa v budúcom roku nepoužije. Zdravotná poisťovňa totiž pri výpočte preddavku v ročnom zúčtovaní poistného uplatní súčasné pravidlá, podľa ktorých sa základ dane SZČO navyšuje len o zaplatené poistné na zdravotné poistenie a táto suma sa vydelí koeficientom 2,14. Následne sa ročný vymeriavací základ vydelí počtom mesiacov podnikania v minulom roku a preddavok bude z výslednej sumy tvoriť 14 %.

Od 1. januára budúceho roka sa má okrem toho zvýšiť minimálny vymeriavací základ SZČO na platenie preddavkov na zdravotné poistenie. Na tento rok sa najnižší možný vymeriavací základ určil ako 44,2 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2010, čo predstavuje 339,89 eura. Tejto sume prislúcha minimálny preddavok na zdravotné poistenie 47,58 eura. Na rok 2013 sa má však minimálny vymeriavací základ pre SZČO určiť ako 50 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2011, čo bude tvoriť 393 eur. Najnižší možný preddavok na zdravotné poistenie má tak na budúci rok predstavovať 55,02 eura, čo je v porovnaní s týmto rokom nárast o 7,44 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy