Rast americkej ekonomiky bude v najbližšom čase len mierny

Washington 3. júla (TASR) – USA musia v dohľadnom čase počítať so slabým rastom ekonomiky, tvrdí Medzinárodný menový fond (MMF). Najväčšia svetová ekonomika tento rok podľa fondu vzrastie len o 2 %. Na budúci rok by sa mal rast zrýchliť na 2,25 %. Najväčšími problémami Spojených štátov zostávajú slabá spotreba, zlá situácia na realitnom trhu a vysoká nezamestnanosť.
Najväčšie riziká ohrozujúce hospodárstvo sú spojené s európskou dlhovou krízou, uviedol MMF v dnes vydanej výročnej správe o americkej ekonomike. Pokles dopytu v Európe môže mať negatívny vplyv na rast ekonomiky USA.
K tomu treba pripočítať nebezpečenstvá spojené s fiškálnou konsolidáciou v USA. Washington stojí pred problémom, že musí začať znižovať rozpočtový deficit, čo však môže ohroziť zotavovanie ekonomiky. MMF vyzval USA, aby urýchlene odstránili neistotu týkajúcu sa smerovania fiškálnej politiky, ktorá sa od budúceho roka prudko sprísni, ak nezasiahne Kongres.
Rozpočtová komisia zložená z demokratov a republikánov sa nedokázala dohodnúť, a preto by malo na konci roka dôjsť k zvýšeniu daní a automatickým škrtom v celkovej hodnote 4 bilióny USD (3,18 bilióna eur), ak ich zákonodarcovia neodložia. Tento takzvaný fiškálny útes (fiskal cliff) môže byť šokom pre americkú ekonomiku.
Washington by mal podľa MMF čo najskôr odstrániť neistotu spojenú s fiškálnym útesom a urýchlene by mal tiež zvýšiť strop pre zadlženosť. Rýchlosť fiškálnej konsolidácie by mala byť nastavená tak, aby neudusila zotavovanie ekonomiky, dodal MMF.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy