Jahnátek chce opäť trestať reťazce za neprimerané podmienky

Vzťahy medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi bude opäť regulovať zákon. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka totiž predložilo na pripomienkovanie návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. „Cieľom je presadzovanie opatrení, ktoré by zamedzili zneužívaniu ekonomického postavenia obchodných reťazcov, vytvorili podmienky na zlepšenie trhového dohľadu a hodnotenia situácie na vnútornom trhu, ako aj podmienky na zvýšenie podielu kvalitných slovenských potravinárskych výrobkov na vnútornom trhu,“ uvádza sa v predkladacej správe k návrhu. Ak zákon schváli parlament a podpíše prezident, začne platiť od januára budúceho roku.

Za neprimerané podmienky sa bude považovať napríklad požadovanie poplatku za zaradenie do registra dodávateľov, zaradenie potraviny do evidencie predávaných výrobkov ako aj peňažné plnenie za služby, ktoré neboli poskytnuté. Obchodníci nebudú môcť od dodávateľov žiadať poplatky ani za propagáciu pri otvorení novej predajne, alebo na budovanie a prevádzku nákupných a logistických stredísk, rovnako ani za dodatočnú kompenzácie zníženého zisku a financovanie propagačných akcií obchodov.

Za neprimeranú podmienku sa bude považovať aj vrátenie potraviny dodávateľovi pred alebo po uplynutí dátumu jej spotreby, dátumu jej minimálnej trvanlivosti bez právneho dôvodu, povinnosť výmeny potraviny na náklady dodávateľa bez právneho dôvodu ako aj prenesenie sankcie, uloženej kontrolným orgánom obchodníkovi na dodávateľa.

Ak obchodník pri výkone kontroly nepredloží potrebné doklady, neposkytne pravdivé informácie alebo nevpustí kontrolórov do predajne, môže podľa návrhu agrorezortu dostať pokutu vo výške od 100 do 500 eur. V prípade, ak kontrola odhalí neprimerané podmienky v obchodnom vzťahu, môže ministerstvo udeliť predajcom pokutu od 10 tis. eur až do výšky 300 tis. eur. Ak obchodník neprimeranú podmienku neodstráni a kontrola zistí rovnaké nedostatky počas dvoch rokov tri krát, môže ministerstvo zatvoriť jeho prevádzku najmenej do doby, kým ju neodstráni. Kontrolu pritom bude vykonávať samotné ministerstvo pôdohospodárstva.

Obdobný zákon už na Slovensku platil počas prvej vlády Roberta Fica, no v júni minulého roka ho vládny kabinet Ivety Radičovej zrušil. Zákon mal totiž podľa nej zvýšiť bariéry podnikania v oblasti dodávok potravín, zhoršiť podnikateľské prostredie a v konečnom dôsledku mal spôsobiť pokles zastúpenia domácich výrobkov na pultoch predajní. Pôsobil totiž podľa bývalého ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona len na území Slovenska a keď teda nadnárodné obchodné reťazce uzavreli zmluvu s dodávateľom v inej krajine, zákon obišli a slovenskí výrobcovia boli mimo hry.

V novom návrhu zákona však rezort pôdohospodárstva tvrdí, že práve nekalé praktiky obchodných reťazcov sú zodpovedné za pokles podielu potravín od slovenských dodávateľov na pultoch predajní. „Podmienkam obchodných reťazcov sa omnoho jednoduchšie prispôsobia nadnárodné potravinárske spoločnosti ako malé a stredné podniky, medzi ktoré patrí aj väčšina potenciálnych slovenských dodávateľov,“ konštatuje rezort v dôvodovej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy