V rámci EÚ platia Slováci za elektroniku nadpriemerné ceny

Bratislava 3. júla (TASR) – Ceny spotrebnej elektroniky sú na Slovensku stále o niečo vyššie, než je priemer Európskej únie (EÚ). Podľa údajov Eurostatu dosiahla vlani cenová hladina čiernej techniky v SR 102 % priemeru únie. Informovala o tom Poštová banka.
V rámci európskeho spoločenstva bolo Slovensko minulý rok 6. najlacnejšou krajinou, pričom ceny za slovenské tovary a služby tvorili 72 % priemeru EÚ. Nižšie sú najmä ceny za služby reštaurácií a hotelov, ktoré sú takisto na úrovni 72 % únie. "Menej nás ale vychádzajú aj nákupy potravín, nealkoholických nápojov i alkoholu a tabaku," uviedla Poštová banka.
Podľa údajov Eurostatu sa žije najdrahšie v únii na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani 142 %, vo Švédsku 128 % a vo Fínsku 125 % priemeru EÚ. Naopak, medzi krajinami s najnižšími cenami nájdeme Bulharsko, Rumunsko, ale aj susedné Maďarsko a Poľsko. Ceny v týchto krajinách dosahujú 51 % až 64 % priemeru EÚ.
"Spomedzi našich susedov sú vyššie sumy na cenovkách v obchodoch predovšetkým v Rakúsku, kde s úrovňou 107 % presahujú aj priemernú cenovú hladinu únie," skonštatovala spoločnosť. V prípade Českej republiky sú síce ceny vyššie ako v SR, no v porovnaní s EÚ dosahujú len 77 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy