Výrobné ceny v eurozóne v máji klesli medzimesačne o 0,5 %

Brusel 3. júla (TASR) – Výrobné ceny v eurozóne v máji klesli o 0,5 % oproti aprílu a v celej Európskej únii (EÚ) sa znížili o 0,7 %. Ale v medziročnom porovnaní sa májový index výrobných cien v priemyselnom sektore (industrial producer price index – IPPI) zvýšil, a to o 2,3 % v krajinách, ktoré platia eurom, a o 2,4 % v EÚ. Informoval o tom dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
Analytici pozorne sledujú IPPI, lebo im signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.
Dôvodom poklesu výrobných nákladov, bolo v máji zlacnenie energií. Na ilustráciu, májové výrobné ceny v priemysle s vylúčením energetického sektora v porovnaní s aprílom v eurozóne aj v EÚ stagnovali, ale v energetickom sektore sa znížili o 1,4 % v eurozóne a o 2,3 % v EÚ.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za máj, najstrmší medzimesačný pokles výrobných cien zaznamenali Británia (-2 %), Dánsko a Grécko (zhodne -1,4 %) a Francúzsko (-1,1 %). Naopak, najväčší nárast nahlásili Cyprus (2,1 %), Maďarsko (0,6 %) a Slovensko a Estónsko (zhodne 0,5 %).
Medziročne sa ceny produktov bez energetického sektora v máji zvýšili o 1,1 % v eurozóne a 1,4 % v EÚ, zatiaľ čo v energetike stúpli o 6,4 % v krajinách, ktoré platia eurom a o 5,6 % v celej únii.
Najviac sa v máji zvýšili výrobné ceny na Cypre (9,1 %), v Maďarsku (7,4 %), a v Litve (5,6 %) a najmenej v Dánsku a Rakúsku (zhodne o 0,4 %) a na Malte (0,7 %), zatiaľ čo vo Švédsku klesli o 0,2 %. Na Slovensku stúpli ceny produktov, ktoré v máji opustili brány tovární, medziročne o 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy