Irán žiada zvolanie mimoriadneho rokovania členov OPEC

Teherán 1. júla (TASR) – Iránsky minister ropného priemyslu Rostam Ghasemi vyzval v sobotu (30.6.), aby sa členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zišli na mimoriadnom rokovaní. Urýchlené stretnutie je nevyhnutné preto, lebo cena komodity sa na svetovom trhu stala "nelogickou".
Polooficiálna iránska agentúra Mehr citovala Ghasemiho, že sa na riadnom stretnutí OPEC v polovici júna vo Viedni dohodlo, že sa mimoriadne zídu v prípade, ak cena barelu (159 litrov) klesne pod 100 USD (79,43 eura). Barel severomorskej ropy Brent, ktorý je výrazne drahší ako druh americkej ropy West Texas Intermediate (WTI), sa predával v piatok (29.6.) v Londýne po 95,51 USD.
Ghasemi poukázal na to, že členovia ropného kartelu nedodržujú dohodnutý ťažobný limit 30 miliónov barelov denne. Podľa neho to viedlo k rozvratu trhu s komoditou.
Irán je spomedzi členov OPEC druhým najväčším vývozcom ropy. Jej predaj zabezpečuje vláde 80 % devíz. Tvrdo pociťuje sankcie, ktoré za jeho jadrový program naň uvalili Spojené štáty a ďalšie západné krajiny. Embargo EÚ na dovoz iránskej ropy vstúpilo do platnosti dnes.
Agentúra Mehr citovala guvernéra iránskej centrálnej banky Mahmúda Bahmaniho, že Irán napriek americkým sankciám predáva na medzinárodnom trhu svoju ropu "ľahko".
Americké ministerstvo zahraničných vecí nedávno oznámilo, že Čína, India, Japonsko, Malajzia, Kórejská republika, Singapur, Juhoafrická republika, Srí Lanka, Turecko a Taiwan dostali výnimku z embarga, ale prisľúbili, že dovoz iránskej ropy "výrazne znížia".

Súvisiace články

Aktuálne správy