Štyri veľké britské banky odškodnia tisícky klientov

Londýn 30. júna (TASR) – Britský finančný sektor dostal ďalší úder. Štyri veľké banky musia odškodniť tisícky klientov, ktorým predávali komplexné finančné produkty bez toho, aby ich dostatočne informovali o rizikách spojených s nimi.
Na nátlak britského finančného dohľadu FSA banky Barclays, HSBC, Lloyds a Royal Bank of Scotland (RBS) uviedli, že sú pripravené odškodniť svojich klientov. FSA ich vyšetroval pre podozrenie, že zavádzali klientov pri obchodoch s niektorými nástrojmi na zabezpečenie (hedging) proti kurzovému riziku. Pri vyšetrovaní vyšli najavo veľké pochybenia, informoval v piatok (29.6.) FSA. Následne sa dohľad s bankami dohodol, že odškodnia klientov.
Zatiaľ nie je jasné, koľko banky poškodeným klientom zaplatia. Podľa expertov to môže byť nakoniec celkovo až niekoľko miliárd libier. Lloyds v piatok uviedla, že odškodnenie nebude mať výraznejší vplyv na hospodárenie spoločnosti.
Toto je zatiaľ posledný z celého radu škandálov, ktorý za posledné roky výrazne otriasol dôverou v bankový sektor. Banky musia napríklad zaplatiť odškodnenie vo výške celkovo 9 miliárd GBP (11,15 miliardy eur) klientom, ktorých zavádzali pri predaji poistení úverov.
Pod najväčším tlakom je banka Barclays, ktorá okrem toho čelí škandálu týkajúcemu sa manipulácie medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Finančný inštitút sa v stredu (27.6.) dohodol, že zaplatí úradom pre finančný dohľad v USA a Británii rovnako ako americkému ministerstvu spravodlivosti rekordnú pokutu v celkovej výške 290 miliónov GBP. Ozývajú sa výzvy na odstúpenie šéfa banky Boba Diamonda a britský minister financií George Osborne pohrozil všetkým zainteresovaným manažérom banky súdnou dohrou.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy