Rokovanie Budapešti s MMF a ECB o úvere sa začne asi v polovici júla

Budapešť 30. júna (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) súhlasí so zmenami v maďarskom zákone o centrálnej banke. Jeho schválením nasledujúci týždeň sa odstráni ďalšia prekážka, ktorá stála v ceste rokovaniam Budapešti s Medzinárodnom menovým fondom (MMF) a ECB o poskytnutí úveru. So zmenami v zákone o centrálnej banke vo štvrtok (28.6.) súhlasil aj MMF. Podľa jeho predstaviteľov navrhované zmeny po prijatí budú znamenať, že sa skončí sedemmesačný spor s Budapešťou. Rokovania o ňom boli prerušené vlani v decembri, lebo kabinet Viktora Orbána trval na prijatí nového zákona o centrálnej banke. Neoficiálne sa v tlači uvádza, že Maďarsko chce získať úver asi 15 miliárd eur.
Podľa predbežných údajov sa rokovania začnú asi v polovici júla a mali by sa skončiť najneskôr v októbri.
ECB vyzdvihuje v stanovisku na svojej internetovej stránke, že maďarská vláda bude rešpektovať nezávislosť Národnej banky Maďarska (NBM). Dodáva, že ECB bude pozorne sledovať, či sa záväzok bude dôsledne dodržiavať v praxi. Súčasne bude ECB spolupracovať s maďarskou vládou, aby riešila aj zostávajúce sporné záležitosti.
Maďarsko sa potrebuje oprieť o bezpečnostnú finančnú sieť, aby na finančných trhoch dosiahlo nižšie úverové sadzby a zabránilo ďalšiemu zníženiu svojho úverového ratingu, ktorý klesol do špekulatívneho pásma. Maďarsko totiž dosahuje slabý hospodársky rast, jeho dlh je najvyšší v stredoeurópskom regióne a poškodzuje ho aj jeho dvojročná "neortodoxná hospodárska politika".
Analytici však uvádzajú, že rokovania o úvere medzi Budapešťou na jednej strane, MMF a ECB na druhej strane budú zrejme ťažké, lebo vláda je pevne presvedčená o správnosti svojej rovnej dane a o tom, že sa len usiluje "o poistenie" krajiny voči trhovým a hospodárskym rizikám, ktoré sú spojené s dlhovou krízou v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy