Ekonomické problémy Španielska sa tento rok prehĺbia

Madrid 10. júna (TASR) – Ekonomické problémy Španielska sa tento rok prehĺbia napriek tomu, že Madrid súhlasil s prijatím pomoci Bruselu na podporu bankového sektora. Povedal to dnes novinárom španielsky premiér Mariano Rajoy.
Podľa neho sa tento rok Španielsko z druhej recesie za posledné tri roky nedostane a nezamestnanosť bude ešte vyššia než terajších takmer 25 %. Už teraz dosahuje miera nezamestnanosti najvyššiu úroveň v eurozóne. "Tento rok bude zlý: ekonomika podľa všetkého zaznamená pokles o 1,7 % a aj nezamestnanosť sa zvýši," povedal Rajoy.
Premiér pre novinárov dodal, že sobotňajšie rozhodnutie požiadať v najbližšom období o finančnú podporu zahraničia pre bankový sektor bolo ťažké, no pomôže zachrániť krajinu pred ekonomickým rozvratom. Navyše sa tým aj posilní dôvera v eurozónu.
Podporu pre bankový sektor však odmietol označiť za klasickú zahraničnú pomoc s tým, že dohodnutá podpora je úplne iná záležitosť než pomoc v prípade Grécka, Írska a Portugalska. Ako dodal, v prípade Španielska ide o "úverovú linku".

Súvisiace články

Aktuálne správy