Vyššia hranica na preddavky môže podľa MF postihnúť samosprávu

Zvýšenie hranice ročnej dane, od ktorej vzniká povinnosť platiť preddavky, môže mať podľa rezortu financií z dôvodu časového posunu úhrady dane negatívny vplyv na financovanie samosprávy.

Návrh poslancov SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej sú daňovníci povinní platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur, môže mať podľa ministerstva financií negatívny vplyv na financovanie samosprávy. Podľa rezortu sa totiž výnos z dane z príjmov fyzických osôb prerozdeľuje aj územnej samospráve. „Navrhované opatrenie formou zvýšenia minimálnej hranice pre povinnosť platenia preddavkov počas zdaňovacieho obdobia môže mať z dôvodu časového posunu úhrady dane z príjmov fyzických osôb negatívny vplyv na jej financovanie,“ dodáva ministerstvo v stanovisku k novele zákona o dani z príjmov, ktorú predložili poslanci Ivan Štefanec a Pavol Frešo. Ministerstvo financií s novelou zásadne nesúhlasí.

Návrh SDKÚ-DS na zvýšenie hranice ročnej dane, od ktorej vzniká povinnosť platiť preddavky, môže podľa predsedu strany Pavla Freša uľahčiť život približne 30 tisíc živnostníkom. „Návrh ani o cent nepoškodzuje štátny rozpočet, uľahčuje život možno 100 tisíc ľuďom, ktorí sú na živnostníkov naviazaní,“ povedal Frešo pri predstavení návrhu. Podľa predsedu SDKÚ-DS návrh rieši situáciu živnostníkov, ktorí vlani viac zarábali a tento rok sú „dusení“ tým, že musia platiť preddavky na daň. O tomto legislatívnom návrhu by mal parlament rokovať už na svojej júnovej schôdzi. Novela zákona o dani z príjmov má účinnosť navrhnutú od 1. januára 2013 a nové ustanovenia zákona by sa mali po prvýkrát v prípade schválenia použiť pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy