Španielsko požiada o pôžičku na záchranu svojich bánk

Potvrdil to tamojší minister hospodárstva Luis de Guindos. Potvrdil pritom, že Madrid bude na rekapitalizáciu potrebovať viac ako 40 miliárd eur

opakovaná správa

MADRID 10. júna (SITA) – Španielsko požiada európske inštitúcie o pôžičku na rekapitalizáciu svojich problémových bánk. V sobotu to po skončení rokovania ministrov financií členských štátov eurozóny potvrdil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. Nešpecifikoval pritom o akú sumu pôjde, uviedol však, že to bude „oveľa viac“ ako 40 miliárd eur. Táto suma sa pritom ešte pred skončením rokovania takzvanej Euroskupiny spomínala najčastejšie a hovorili o nej aj zástupcovia Medzinárodného menového fondu (MMF). Niektorí diplomati z prostredia EÚ ale tvrdia, že Madrid bude na záchranu svojho bankového sektora potrebovať až 100 miliárd eur.

Predstavitelia španielskej vlády ešte pred víkendom odmietali úvahy o tom, že zadlžená juhoeurópska krajina požiada eurozónu o pomoc. Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) však očakáva, že bankový sektor v Španielsku bude nutné rekapitalizovať. Dôvodom sú okrem iného jeho problémy súvisiace s kolapsom domáceho realitného trhu. Na urýchlené rozhodnutie v tejto otázke vyzval aj luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy