Inflácia v Číne spomalila v máji na 3 %

Peking 9. júna (TASR) – Miera inflácie v Číne zaznamenala v máji ďalšie spomalenie, čo dáva vláde väčší priestor na ekonomické stimuly s cieľom zastaviť pokračujúce spomaľovanie rastu hospodárstva.
Čínsky štatistický úrad dnes uviedol, že spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medziročne o 3 %, čo je najpomalšie tempo rastu od júna 2010. V apríli vzrástli spotrebiteľské ceny o 3,4 %. Politicky citlivé ceny potravín sa zvýšili o 6,4 % oproti 7-% rastu v predchádzajúcom mesiaci.
To dáva Pekingu dostatočný priestor na kroky potrebné na podporu rastu ekonomiky. Ten v poslednom období zaznamenáva spomalenie, čo ohrozuje pracovné miesta a hrozí prípadnými sociálnymi protestmi. Za 1. štvrťrok sa totiž ekonomický rast Číny spomalil medziročne na 8,1 %, čo bol najslabší kvartálny rast za tri roky. Analytici sa obávajú, že spomaľovanie tempa rastu bude pokračovať aj v 2. kvartáli.
Na situáciu už zareagovala centrálna banka, ktorá vo štvrtok (7.6.) oznámila zníženie kľúčových úrokových sadzieb, prvé za takmer štyri roky a v piatok vláda oznámila zníženie maloobchodných cien pohonných látok. Peking ešte skôr prisľúbil, že zvýši investície do infraštruktúrnych projektov a do podpory bývania.

Súvisiace články

Aktuálne správy