Bankové sektory v SVE sa z krízy zotavujú rýchlo

Bratislava 9. júna (TASR) – Napriek momentálnym turbulenciám v eurozóne, ktoré majú vplyv aj na región strednej a východnej Európy (SVE) sa ukázalo, že bankové trhy v tomto regióne sa zotavujú lepšie ako sa pôvodne predpokladalo. Potvrdzuje to najnovšia analýza Raiffeisen Research.
Bankové sektory regiónu s najlepšími výsledkami tvorí Rusko, Poľsko, ČR, SR, Rumunsko, Srbsko a Albánsko. Táto skupina krajín v roku 2011 dosiahla priemerný rast úverov v hodnote 14 %. Vo všeobecnosti analytici nenašli v regióne SVE žiadne známky úverovej krízy. "Existuje len niekoľko krajín, ktoré zaznamenali rapídnu predkrízovú expanziu, v ktorých rozmach úverov zostáva pritlmený," tvrdí riaditeľ CEE Research v Raiffeisen Research Gunter Deuber.
Koncom minulého roka tvorili celkové aktíva v stredoeurópskom regióne 2,068 bilióna eur, v porovnaní s 1,846 biliónom eur rok predtým. Priemerná hodnota návratnosti akciového kapitálu vzrástla medziročne z 10,4 % na 12,8 %. "Vzrastajúca ziskovosť v bankových sektoroch regiónu SVE ako celku bola jasne podporovaná stabilizáciou pomeru zlyhaných úverov v celom regióne," vysvetľuje hlavný analytik Raiffeisen Research Peter Brezinschek.
Podľa analytikov zaznamenali vlani bankové sektory regiónu SVE vysokú mieru schopnosti zotavenia sa. Nárast úverov v roku 2011 predstavoval 19 % v miestnej mene a 13 % pri prepočte na eurá. Rastový potenciál bankových trhov v regióne SVE podčiarkoval aj kumulatívny nárast úverov za roky 2009 až 2011, ktorý predstavoval približne 25 %, zatiaľ čo v eurozóne len približne 1 %.
Raiffeisen Research vidí najväčší rastový potenciál v Rusku a Poľsku, ktoré spolu tvoria 60 % celého bankového sektora regiónu SVE. Podľa nich zaznamená Rusko v rokoch 2012 až 2016 priemerný ročný nárast úverov v hodnote 15,3 %, čo sa premietne do nárastu úverov o 578 miliárd eur. Priemerný očakávaný ročný rast úverov v Poľsku za rovnaké obdobie by mal tvoriť 14,6 %, čo znamená prírastok úverov o 170 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy