Priemyselná produkcia v Číne vzrástla v máji o 9,6 %

Peking 9. júna (TASR) – Priemyselná produkcia Číny vzrástla v máji 2012 medziročne o 9,6 %, čím zaostala za odhadmi ekonómov. To opätovne zvýšilo obavy, že druhá najväčšia ekonomika na svete môže tento rok zaznamenať najhorší výsledok za viac než desaťročie. Analytici v prieskume agentúry Reuters minulý mesiac uviedli, že v tomto roku očakávajú rast ekonomiky len o 8,2 %. Ak by sa tak stalo, bol by to najslabší rast čínskeho hospodárstva za 13 rokov.
Čo sa týka priemyselnej produkcie, ekonómovia predpokladali, že za mesiac máj vzrastie aspoň o 9,9 % a výraznejšie vylepší výsledok z apríla. Za 4. mesiac tohto roka vzrástla čínska priemyselná produkcia len o 9,3 %, čo bol najpomalší medziročný rast za ostatné tri roky.
Priaznivejšie výsledky nepriniesli ani maloobchodné tržby. Zatiaľ čo analytici počítali s ich medziročným rastom v máji o 14,3 %, v skutočnosti bol len 13,8-%.
Dnes zverejnené údaje sú ďalším dôkazom, že čínska ekonomika pokračuje v oslabovaní, čo je situácia, ktorá môže ešte viac znervózniť investorov. Tí už teraz so znepokojením sledujú vývoj v eurozóne. Na nepriaznivý vývoj v Číne už zareagovala aj čínska centrálna banka. Tá vo štvrtok (7. 6.) rozhodla o znížení kľúčových úrokových sadzieb, prvom takmer za štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy