Podľa MMF budú španielske banky potrebovať minimálne 40 mld. eur

Washington 9. júna (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že španielske banky budú potrebovať kapitálovú injekciu v hodnote minimálne 40 miliárd eur. Fond v piatok (8. 6.) uviedol, že riadenie španielskeho finančného sektora je dobré, no sektor je aj naďalej veľmi citlivý. Zároveň predbežne informoval, že s cieľom dosiahnuť adekvátne ozdravenie by banky mali navýšiť kapitál minimálne o 40 miliárd eur. Oficiálnu správu zverejní v pondelok.
Medzitým sa objavili informácie, že Španielsko čoskoro požiada Európu o finančnú pomoc pre svoj bankový sektor. Zdroje z EÚ a Nemecka ešte v piatok uviedli, že dnes budú ministri financií eurozóny prostredníctvom telefonickej konferencie rokovať o žiadosti Španielska o finančnú pomoc.
Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaría na informácie reagovala, že vláda sa v súvislosti so žiadosťou rozhodne až v priebehu júna, keďže najskôr počká na potrebné informácie o stave bankového sektora od MMF a dvoch nezávislých audítorov. Správa audítorov by mala byť známa najneskôr 21. júna.
Aj keď Španielsko ešte priamo o pomoc požiadať nemusí, podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na zdroje z EÚ, však ministri financií eurozóny dnes o možnej pomoci rokovať budú. Podľa zdrojov by sa telekonferencia o prípadnom záchrannom pláne pre španielsky bankový sektor mala uskutočniť o 16.00 h SELČ.

Súvisiace články

Aktuálne správy