Kurz eura klesol pod úroveň 1,26 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 7. júna (TASR) – Spoločná európska mena neudržala svoje zisky. Po prekvapivom znížení úrokových sadzieb v Číne, ktoré podporilo rizikový apetít investorov, sa výroky šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernankeho popoludní postarali o sklamanie trhu. Podvečer sa euro predávalo po 1,2582 USD, pričom počas dňa sa kurz spoločnej meny vyšplhal až na 1,2625 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2595 (v stredu: 1,2485) USD/EUR.
Šéf Federálneho rezervného systému (Fed) dnes v americkom Kongrese varoval, že európska dlhová kríza ohrozuje ekonomiku USA. Nesignalizoval však, či banka v blízkom čase pristúpi k ďalším monetárnym stimulom. Investori očakávali, že Bernanke naznačí ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Keďže sa to nestalo, rizikový apetít investorov sa znížil, čo malo negatívny vplyv na kurz eura.
Uvoľnenie menovej politiky v Číne predtým podporilo optimizmus na trhoch. Peking pre nečakane výrazné ochladenie ekonomiky znížil úrokové sadzby prvý raz od roku 2008. Podľa ekonóma Berenberg Bank Christiana Schultza zníženie sadzieb v Číne by mohlo mať pozitívny vplyv aj na exportné krajiny na celom svete. Zo stabilného dopytu v Číne budú profitovať aj európske krajiny, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy