Fed opäť podporí americkú ekonomiku, ak to bude potrebné

Washington 7. júna (TASR) – Americká centrálna banka Fed je pripravená podporiť ekonomiku, ak to bude potrebné, uviedol šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke. Nesignalizoval však, či banka v blízkom čase pristúpi k ďalším monetárnym stimulom. Bernanke povedal v americkom Kongrese, že Fed monitoruje "veľké riziká" ohrozujúce zotavenie ekonomiky USA spojené s európskou dlhovou a bankovou krízou.
"Federálny rezervný systém je naďalej pripravený konať, ak to bude potrebné, aby chránil americkú ekonomiku, ak by finančné turbulencie eskalovali," uviedol Bernanke.
Slabé minulotýždňové údaje z amerického trhu práce a prehĺbenie krízy v eurozóne podporili špekulácie, že Fed opäť prijme opatrenia na podporu krehkej ekonomiky. Podľa Bernankeho sú však vyhliadky amerického vývozu aj napriek európskej kríze dobré.
Ekonomika USA by mala v najbližších kvartáloch pokračovať v miernom raste, myslí si Bernanke. Poukázal predovšetkým na zvyšovanie spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá v Spojených štátoch až 70 % ekonomickej aktivity. Prekážkou oživenia je predovšetkým európska dlhová kríza a realitný trh.
Európa podľa šéfa Fed síce už prijala celý rad opatrení, ale zrejme bude potrebné vytvorenie fiškálnej únie v eurozóne. Dodal, že situácia amerických bánk sa síce zlepšila, ale európska kríza predstavuje veľké riziko aj pre americký finančný systém a ekonomiku.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy