Francúzsko predalo dlhopisy za 7,84 mld. eur s rekordne nízkymi úrokmi

Paríž 7. júna (TASR) – Francúzska vláda dnes získala z predaja dlhodobých dlhopisov viac než 7,8 miliardy eur, pričom zaznamenala pokles úrokov na rekordné minimum. Výsledok tak naznačuje, že investori aj naďalej považujú Francúzsko za kľúčovú a silnú ekonomiku eurozóny, napriek ekonomickým ťažkostiam krajiny a navyše, je to veľmi dobrá správa pre nového prezidenta Francoisa Hollanda.
Francúzske ministerstvo financií predalo 10-ročné dlhopisy za 3,5 miliardy eur, pričom úrok dosiahol iba 2,46 %. V rovnakej aukcii z 3. mája predstavoval úrok z 10-ročných dlhopisov 2,96 % a je nižší aj v porovnaní s doteraz najnižším úrokom, ktorý zaznamenalo Francúzsko pri 10-ročných dlhopisoch 6. marca. Vtedy dosiahol úroveň 2,91 %.
Výnos z 15-ročných dlhopisov klesol v porovnaní s ostatnou aukciou v apríli z 3,46 % na 2,9 % a bol nižší aj v porovnaní s doterajším minimom na úrovni 3 %, ktoré sa Francúzsku podarilo dosiahnuť v aukcii 7. septembra 2010. Navyše, výnos z dlhopisov splatných v roku 2060, ktoré sa emitujú len zriedkavo, klesol na 3,27 %. V predchádzajúcej aukcii takýchto dlhopisov 4. novembra 2010 dosiahol úrok 3,34 %.
Aukcia ako celok bola úspešná, keďže Paríž celkovo predal dlhopisy za 7,84 miliardy eur, teda v blízkosti hornej hranice očakávaní vlády. Francúzska vláda pred aukciou zverejnila, že očakáva z predaja dlhopisov 7 až 8 miliárd eur.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy