Vklady domácností rástli aj v prvom kvartáli

Vkladové prostriedky v prvom štvrťroku vzrástli medziročne o 55 %

Objem vkladov domácností pokračoval v raste aj v prvom štvrťroku tohto roka. V medziročnom porovnaní sa prostriedky zvýšili o 55 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), v tomto roku sa presadili hlavne stredne veľké banky.

Naďalej podľa centrálnej banky pretrváva silná konkurencia medzi bankami, a to nielen pri dlhodobých vkladoch, ale aj pri termínovaných vkladoch s viazanosťou do jedného roka. Priemerná úroková sadzba na termínované vklady ostáva na vyššej úrovni, akú vykazuje modelovaná sadzba, ktorá berie do úvahy trhové faktory. Zmena však nastala pri úrokových sadzbách na dlhšie viazanosti, ktoré po takmer dvojročnom období rastu začali v prvom štvrťroku systematicky klesať.

Vývoj vkladov naďalej sledoval trend z posledného štvrťroka 2011, v rámci ktorého domácnosti presúvajú prostriedky z dlhších viazaností a netermínovaných vkladov do termínovaných vkladov s viazanosťou do jedného roka. Vo výraznejšej miere sa to prejavilo v januári 2012, keď klienti jednej banky takto presunuli až 65 mil. eur. Dôležitú úlohu tu pravdepodobne zohral klesajúci rozdiel medzi úrokovou sadzbou pre dlhodobé a krátkodobé viazanosti. Dlhodobé vklady sa tak pre klientov stávajú podľa národnej banky menej atraktívne.

Súvisiace články

Aktuálne správy