Tyrie: Treba vypracovať plány na usporiadaný odchod Grécka z eurozóny

Londýn 6. júna (TASR) – Za vypracovanie plánov pre usporiadaný odchod Grécka z eurozóny sa v dnes zverejnenej štúdii pre konzervatívne výskumné pracovisko Centre for Policy Studies vyslovil predseda finančného výboru dolnej snemovne britského parlamentu Andrew Tyrie.
Niekdajší ekonóm Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktorý je predstaviteľom britských konzervatívcov, v štúdii varoval, že ak by Grécko bolo nútené opustiť eurozónu pod tlakom trhu za neusporiadaných okolností, malo by to „katastrofálne“ dôsledky.
Politik sa však domnieva, že ostatné rozhodnutia o balíčkoch finančnej pomoci Grécku poskytujú dostatok času na vypracovanie potrebných plánov.
Podľa Tyrieho možno nečakaný niekdajší kolaps americkej banky Lehman Brothers považovať za „nešťastný“, avšak nepripravenosť sveta na koniec gréckeho členstva v eurozóne by sa, ako povedal, rovnala prejavu „nezáujmu“.
Koniec Grécka v eurozóne by sa podľa odborníkových slov muselo spájať aj s ochranou ďalších krajín na periférii eurozóny, osobitne Portugalska, Španielska a Talianska. Pripustil však, že Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý ako jediný disponuje hodnovernosťou pri riešení súčasnej krízy, môže dospieť aj k záveru, že ochrana viacerých krajín na periférii eurozóny nie je možná.
Významní analytici v Londýne už skôr signalizovali, že v súčasnosti jestvujúce finančné zdroje MMF a EÚ by sotva stačili na pomoc veľkým krajinám eurozóny z juhu kontinentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy