Opozícia chystá petíciu proti zníženiu druhého piliera

Opozičné strany SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd spoločne zorganizujú petičnú akciu na podporu zachovania súčasných 9-percentných odvodov do druhého piliera. Po rokovaní predstaviteľov týchto troch strán to oznámil predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Opozícia tak reaguje na zámer vlády Roberta Fica znížiť terajší 9-percentný príspevok na 3 alebo 4 percentá z hrubej mzdy sporiteľa. „Spoločne sme sa zhodli na tom, že pripravovaný vládny zásah do druhého piliera znamená tak masívne zníženie dôchodkových úspor občanov s priamym negatívnym dopadom na zníženie výšky dôchodku, na zvýšenie tlaku na posúvanie veku odchodu do dôchodku, že to významne ohrozuje stabilitu verejných financií,“ povedal Kaník.

Bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál (SaS) poukázal na to, že štátny, priebežný dôchodkový pilier sa bude postupne oslabovať. Upozornil, že sa plánuje zvyšovanie dôchodkového veku, rast solidarity a zmena valorizácie penzií v neprospech dôchodcov. „Práve preto je dôležité, aby druhý pilier zostal na Slovensku robustný, aby bol skutočným pilierom, ktorý bude zabezpečovať budúcim dôchodcom slušné dôchodky,“ povedal Mihál. Podpredseda Most-Híd Ivan Švejna zdôraznil sľub súčasnej vlády, že pripravované opatrenia sa nebudú dotýkať bežných ľudí. „Opak je pravdou,“ povedal Švejna. Práve bežní ľudia si podľa neho šetria na dôchodok v druhom pilieri.

Opozícia rokovala o záchrane druhého dôchodkového piliera bez KDH a Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Zástupcovia SDKÚ-DS, ktorá stretnutie zvolávala, Mosta-Híd a SaS rokovali v priestoroch, ktoré im poskytli práve Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „Vytvorili sme opozičným stranám podmienky, aby dokázali, že sú schopní spolupracovať, ak to dokážu, my sa k nim pridáme,“ povedal v stredu pre agentúru SITA predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič. Podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka Obyčajní ľudia na rokovaní neboli, pretože v ich klube nie je neobvyklý nejednoznačný postoj k týmto otázkam.

Kresťanských demokratov Kaník na rokovanie pozýval. Ako povedal na tlačovej besede, predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský mu povedal, že KDH podporuje aktivity ostatných troch strán a robí aj svoje aktivity. „KDH sa nemohlo zúčastniť a veríme, že sa pridá k našej aktivite,“ povedal Kaník. Podpredseda KDH pre sociálne otázky Július Brocka o organizovaní stretnutia opozície nevedel. „Nevedel som o tom stretnutí a bol som v Bratislave. Odporúčal by som kolegom z SDKÚ, aby robili nie tak chaoticky, ako to robili doteraz. Elementárna slušnosť hovorí, že sa najskôr dohodneme na termíne,“ povedal pre agentúru SITA Brocka. Podľa neho včas o stretnutí nevedel ani Hrušovský.

Tri opozičné strany sa dohodli na organizácii petície za ochranu druhého piliera. „Petícia je akciou SDKÚ, my sa neštítime, ale my sme sa rozhodli pre inú formu,“ povedal Brocka s tým, že kresťanskí demokrati vyzvali občanov písať maily a listy predsedovi vlády a ministrovi sociálnych vecí. „To neznamená, že nepodporíme petíciu, ale mám výhradu k forme a spôsobu,“ dodal.

Súčasná 9-percentná výška príspevku do druhého dôchodkového piliera by sa mala znížiť na 3 alebo 4 percentá z hrubej mzdy sporiteľa. K tomu by si však mohol sporiteľ priplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu, pričom o túto sumu by si mohol znížiť základ dane. Po rokovaní Rady solidarity a rozvoja o tom koncom mája informoval premiér Robert Fico. „Hovoríme o možnostiach, že by v druhom pilieri zostalo buď 5 alebo 6 percent, hovoríme o kombinácii povinného odvodu, plus možnosti sa pripoistiť,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy