Vývoj príjmov nemeckého spolkového rozpočtu zostáva dobrý

Berlín 6. júna (TASR) – Nemecká spolková banka (DBB) a Najvyšší kontrolný úrad (BRF) krajiny žiadajú od spolkovej vlády, aby sprísnila svoju výdavkovú politiku. Pred rozpočtovým výborom parlamentu v Berlíne varovali dnes ich predstavitelia pred ďalším uvoľňovaním rozpočtovej disciplíny kabinetu Angely Merkelovej.
Predstavitelia poukázali na to, že vzhľadom na riziká dlhovej krízy v eurozóne, na pomerne dobrý hospodársky rast nemeckej ekonomiky a výber daní treba situáciu využiť na silnejší pokles štátneho dlhu. Rast zadlženia a výšku štátneho dlhu krajiny treba posudzovať s obavami.
V roku 2010 prijala spolková vláda balík úsporných opatrení, ktorý má priniesť zníženie jej výdavkov o 81,5 miliardy eur. Zatiaľ sa z neho splnila len časť úloh. Ak by sa program dôsledne realizoval, spolkový rozpočet by získal rezervu, ktorá by krajine pomohla prekonať prípadný ekonomický pokles.
Tohtoročný rozpočet sa však musí zvýšiť, lebo Berlín musí vložiť 8,7 miliardy eur do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Mechanizmus začne fungovať už od 1. júla. Schodok federálneho rozpočtu krajiny tak vzrastie z plánovaných 26,1 miliardy na 34,8 miliardy eur. Avšak výber daní je lepší, než sa predpokladalo pri zostavovaní rozpočtu na tento rok, odborníci odhadujú, že napokon nebude vyšší ako 32,3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy