ECB ponechala kľúčový úrok na 1 %

Frankfurt nad Mohanom 6. júna (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) ponechala kľúčový úrok v eurozóne aj napriek prehlbujúcej sa dlhovej kríze na úrovni 1 %. Rada guvernérov teda zatiaľ odolala narastajúcemu tlaku, aby s eskalujúcou dlhovou a bankovou krízou a spomaľovaním ekonomiky regiónu bojovala ďalším zlacnením peňazí.
Väčšina odborníkov očakávala toto rozhodnutie. ECB podľa nich počká na výsledky volieb v Grécku, ktoré sa budú konať 17. júna, a na závery summitu lídrov EÚ, ktorý je naplánovaný na koniec júna. Ak by sa však kríza ešte vyhrotila, ECB môže kedykoľvek zasiahnuť. "ECB už preukázala, že dokáže rýchlo reagovať, ak budú aj vlády pripravené ďalej sa snažiť," uviedol hlavný ekonóm Citigroup pre Európu Jürgen Michels. Okrem toho ECB očakáva, že politici jej budú kryť chrbát, než prijme ďalšie opatrenia.
Okrem ďalšieho zníženia úrokových sadzieb, ktoré možno očakávať v priebehu tohto roka, ECB môže bankám požičať ďalšie lacné peniaze prostredníctvom dlhodobých úverov alebo môže opäť začať nakupovať dlhopisy štátov, ktoré majú problémy.
Prezident ECB Mario Draghi na popoludňajšej tlačovej konferencii predstaví nové rastové a inflačné prognózy banky. Experti očakávajú ďalšie zníženie prognózy rastu ekonomiky eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy