Banky z regiónu SVE s dobrými výsledkami aj v náročnom období

Bankové trhy v strednej a východnej Európe (SVE) sa zotavujú lepšie, než sa pôvodne predpokladalo. A to aj napriek momentálnym turbulenciám v eurózone, ktoré majú vplyv na tento región. Najmä v Poľsku a Rusku sa bankový trh vyvíjal solídne, a preto sú tieto krajiny svetlým bodom na bankovom trhu, tvrdia analytici Raiffeisen.

Bankový sektor ako celok sa stal vlani v regióne ziskovejším. Podporou bola stabilizácia pomeru zlyhaných úverov. V zmysle ziskovosti bankové sektory v Rusku, Poľsku a v Českej republike podľa Raiffeisen dokázali, že v roku 2011 patrili medzi najatraktívnejšie trhy.

Podľa analytikov Raiffeisen zaznamenali banky v regióne vlani vysokú mieru schopnosti zotavenia sa. Nárast úverov bol naďalej na dobrej úrovni a v roku 2011 zaznamenal 19-percentný medziročný nárast v miestnej mene a 13-percentný nárast v eurách. Tomuto nárastu predchádzal zdravý rast úverov v roku 2010.

Hodnoty nárastu úverov, ktoré mali tendenciu byť veľmi vysoké v období pred začiatkom finančnej krízy, sa vrátili do nového normálu. Mnoho bánk zlepšilo svoju schopnosť zotavenia sa prostredníctvom znižovania pomerov úverov ku vkladom. Vo všeobecnosti analytici nenašli v regióne žiadne známky úverovej krízy.

Dobrý výsledok sektora podporil lepší pomer zlyhaných úverov na hlavných regionálnych trhoch, a to v Českej republike, Poľsku, Rusku, na Slovensku a Ukrajine. Väčšina krajín regiónu južnej a východnej Európy, ako aj regiónu strednej Európy ako Maďarsko a Slovinsko nedokázala vlani nasledovať trend stabilizovania kvality aktív. Celkovo sa pomer zlyhaných úverov v regióne ako celku vlani stabilizoval mierne pod úrovňou 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy