Pacienti so sclerosis multiplex začnú s petíciou

Aj keď na Slovensku sú kategorizované lieky, ktoré patria k celosvetovej špičke v oblasti liečby sclerosis multiplex, vinou veľmi prísnych indikačných obmedzení sa k pacientom dostávajú neskoro, keď je už účinnosť tejto terapie omnoho nižšia. Petícia vznikla s cieľom upozorniť na tento problém a zmeniť súčasný stav.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Pacienti so sclerosis multiplex začnú s petíciou“, rozšírená o reakciu ministerstva zdravotníctva v poslednom odseku.

BRATISLAVA 6. júna (SITA) – Uvoľniť prísne indikačné obmedzenia tak, aby pacienti mohli začať liečbu včas ako aj schválenie podpornej liečby, respektíve lieku na poruchy chôdze do systému zdravotných poisťovní žiadajú od ministerstva zdravotníctva združenia pacientov so sclerosis multiplex. Pacienti zároveň presadzujú, aby sa sprístupnila liečba liekmi tzv. druhej línie bezodkladne po zlyhaní akéhokoľvek lieku prvej línie v súlade s podmienkami porovnateľnými v okolitých krajinách. Umožniť by sa tiež malo liečiť pacientov liekmi, ktoré pomáhajú udržiavať kvalitu života na prijateľnej úrovni a to dlhodobo. Podobne ako v okolitých krajinách by sa mala sprístupniť liečba aj pre pacientov s vyšším stupňom postihnutia.

„Na utorkovom stretnutí na ministerstve zdravotníctva sa pacientom podarilo získať prísľub aktuálneho riešenia ich požiadaviek, keďže práve dnes zasadá Kategorizačná komisia, ktorá má kompetenciu navrhnúť zmeny indikačných ochorení. Tie by však podľa slov generálneho riaditeľa Sekcie farmácie a liekovej politiky Adama Hlôšku mali začať platiť od roku 2013. A čo dovtedy s pacientmi?,“ uviedla v stredu predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej Jaroslava Valčeková.

Ak ministerstvo zdravotníctva nepristúpi k riešeniu ich požiadaviek, pacientske organizácie odštartujú v piatok 8. júna petíciu na podporu ich požiadaviek. „My, dolupodpísaní občania, žiadame v zmysle zákona o petičnom práve zmenu indikačných obmedzení a schválenie bezplatnej podpornej liečby na poruchy chôdze pre pacientov s diagnózou sclerosis multiplex zaradením do systému zdravotných poisťovní SR a zároveň žiadame ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú o zabezpečenie ochrany zdravia v súlade s Ústavou SR a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi,“ píše sa v preambule petície.

Roztrúsená mozgovomiechová skleróza (sclerosis multiplex) je chronické ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ktoré sa postupne rozvíja. Počet pacientov sa vo svete odhaduje na približne 2,5 milióna ľudí, na Slovensku postihuje sedem až osem tisíc pacientov. Ide o autoimunitné ochorenie, nemá vonkajšieho pôvodcu (vírus, baktériu), zato imunitný systém pacienta sa správa tak, že napáda bunky vlastného nervového systému. Pacienti dlhodobo upozorňujú na fakt, že aj na Slovensku existujú lieky, ktoré v prípade včasného nasadenia modifikujú priebeh choroby. Práve včasné nasadenie liekov môže podľa Valčekovej zvýšiť kvalitu života ľudí so sclerosis multiplex a ovplyvniť ich schopnosť aktívne sa zúčastňovať na chode spoločnosti. „Problémom však je, že aj keď na Slovensku sú kategorizované lieky, ktoré patria k celosvetovej špičke v oblasti liečby sclerosis multiplex, vinou veľmi prísnych indikačných obmedzení sa k pacientom dostávajú neskoro, keď je už účinnosť tejto terapie omnoho nižšia. Petícia vznikla s cieľom upozorniť na tento problém a zmeniť súčasný stav,“ vysvetlila Valčeková.

Prezidentka Slovenského zväzu Sclerosis multiplex Jarmila Fajnorová upozornila na ďalšiu disproporciu, keď pacienti, ktorí päť rokov nemali prejavy ochorenia, prídu o liečbu, poisťovňa im lieky prestane preplácať. K hradenej liečbe sa dostanú až potom, ako sa vrátia prejavy ochorenia. Ochorenie je pritom charakteristické striedavým zlepšovaním a zhoršovaním stavu. Fajnorová pripomína, že podobne ako si diabetici pichajú pravidelne inzulín, aj pacienti so sclerosis multiplex potrebujú neustálu liečbu pre chronický a nevyliečiteľný charakter ich choroby.

Pacient a doktor farmakológie Roman Hudec upriamil pozornosť na skutočnosť, kedy majú pacienti v neskoršej fáze ochorenia problém dostať sa k liekom, ktoré síce neliečia podstatu ochorenia, ale zlepšujú príznaky choroby. Na trhu je napríklad liek, ktorý zlepšuje vodivosť nervov, pomáha zlepšiť chôdzu, ale poisťovne ho nepreplácajú. Pre vysokú cenu je tak pre väčšinu pacientov, ktorí žijú z invalidného dôchodku, v podstate neprístupný.

„Ministerstvo zdravotníctva SR je o tejto skutočnosti informované, práve v týchto dňoch na MZ SR zasadá kategorizačná komisia pre lieky a zaoberá sa aj touto problematikou,“ reagovala rezortná hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Súvisiace články

Aktuálne správy