Nezamestnanosť na Slovensku opäť rástla

Nezamestnanosť na Slovensku už druhý štvrťrok po sebe medziročne rástla. Oproti prvému kvartálu 2011 sa zvýšila o 2,2 percenta, teda o 8,1 tisíca ľudí na 380,3 tis. osôb. Ako informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR), miera nezamestnanosti sa tak medziročne zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 14,1 %. U žien vzrástla o 0,5 percentuálneho bodu na 14,4 % a u mužov klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 13,8 %.

„Celkovú situáciu v nezamestnanosti ovplyvnila skutočnosť, že 63,3 % nezamestnaných bolo bez práce viac ako jeden rok. Z nich 70,5 % bolo nezamestnaných viac ako dva roky,“ konštatuje ŠÚ SR. Na Slovensku vzrástol počet krátkodobo nezamestnaných o 9,6 tis. na 139,4 tis. osôb. Počet ľudí nezamestnaných dlhšie ako jeden rok naopak mierne poklesol o 1,5 tis. na 240,9 tis. osôb.

Najviac nezamestnaných ľudí naposledy pracovalo v priemysle. Zároveň však v tomto odvetví ŠÚ SR zaznamenal aj najvyšší úbytok počtu nezamestnaných o 10,1 tis. osôb.“Najvyšší prírastok nezamestnaných bol v odvetviach doprava a stavebníctvo,“ informoval úrad. Počet nezamestnaných osôb najviac vzrástol v Trnavskom kraji, a to až o 10,4 %. Naopak, počet ľudí bez práce poklesol v Žilinskom, Bratislavskom a Prešovskom kraji. Situácia je však naďalej najmenej priaznivá na východe Slovenska. Košický kraj sa na nezamestnanosti Slovenska podieľal pätinou, Prešovský kraj 18,3 percentami. Súčasne tieto dva kraje vykázali aj najvyššiu úroveň miery nezamestnanosti. V Košickom kraji to bolo 20,2 % a v Prešovskom 18,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy