Cena americkej ropy WTI rastie smerom k 85 USD za barel

Singapur 6. júna (TASR) – Cena americkej ropy dnes ráno vzrástla takmer na 85 USD (68,39 eura) za barel. Hlavnou príčinou je pokles ropných rezerv v USA, ktoré sa v uplynulom týždni znížili viac, než sa očakávalo, čo signalizuje zotavovanie dopytu po čiernom zlate.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa dnes o 7.22 SELČ predával po 84,90 USD. To je o 61 centov viac ako v utorok (5. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 31 centov a uzavrel na úrovni 84,29 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 42 centov na 99,26 USD/barel.
American Petroleum Institute (API) v utorok večer uviedol, že zásoby ropy v USA v uplynulom týždni klesli o 1,8 milióna barelov, pričom analytici, oslovení agentúrou Platts, očakávali ich zníženie len o 1 milión barelov. Benzínové rezervy sa zvýšili o 1,4 milióna barelov a zásoby ropných destilátov o 1,8 milióna barelov. Oficiálne čísla zverejní americké ministerstvo energetiky dnes popoludní.
Ceny ropy sa v priebehu uplynulého mesiaca prudko prepadli. Americká WTI sa ešte v máji obchodovala po 106 USD za barel. Hlavnými faktormi, ktoré spôsobili oslabenie čierneho zlata, sú signály spomaľovanie ekonomiky v Európe, USA aj Číne. Piatková (1. 6.) správa z amerického trhu práce sklamala očakávania a naznačila, že najväčšia svetová ekonomika sa tiež spomaľuje, rovnako ako európska, ktorú môže dlhová kríza stiahnuť do recesie. Banka J.P. Morgan znížila prognózu rastu ekonomiky USA v tomto roku na 2,2 % a očakáva, že po zvyšok roka bude dopyt po ropy stagnovať.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy