Európa by mala pomôcť rekapitalizovať španielske banky

Madrid 5. júna (TASR) – Európske inštitúcie by mali pomôcť stabilizovať španielske banky, uviedol španielsky minister financií Cristobal Montoro. Ako prvý člen vlády premiéra Mariana Rajoya hovoril o možnosti vonkajšej pomoci pri riešení domácej finančnej krízy.
Španielske banky podľa Montora nepotrebujú na svoju rekapitalizáciu žiadne "obrovské" sumy. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Onda Cero povedal, že európske inštitúcie by mali Madridu pomôcť s rekapitalizáciou bankového sektora, keďže "nehovoríme o astronomických sumách". "Potrebujeme, aby sa európske inštitúcie rozhýbali a hľadali takú rekapitalizáciu bánk prostredníctvom takých procedúr, ktoré znamenajú viac Európy."
Montorov hovorca, ktorý nechcel byť menovaný, uviedol pre agentúru Bloomberg, že minister financií nehovoril o žiadosti o finančnú pomoc, ale o tom, aby sa európski politici konečne jasne vyjadrili k problému takzvanej bankovej únie.
Španielsky premiér Mariano Rajoy opakovane vyhlásil, že Madrid nepotrebuje pomoc vo forme záchranného balíka spojeného s tvrdými podmienkami a dohľadom. Hovoril však tiež o možnosti priamej rekapitalizácie bánk z prostriedkov európskych stabilizačných fondov.
Úročenie španielskych dlhopisov vzrástlo a zvýšila sa riziková prirážka na španielske dlhopisy voči referenčným nemeckým bondom. Výnos 10-ročných španielskych vládnych dlhopisov sa zvýšil na 6,43 % a riziková prirážka na 525 bázických bodov z 520 bodov v pondelok (4. 6.)
Nemecko je stále proti tomu, aby európske stabilizačné mechanizmy mohli poskytovať peniaze priamo bankám. Požaduje, aby o pomoc žiadali vlády. Berlín je však otvorený prehĺbeniu európskej koordinácie pri riešení problémov bankového sektora eurozóny, uviedol spolkový minister financií Wolfgang Schäuble pre Handelsblatt.
Prezident Európskej bankovej federácie (EBF) Christian Clausen si tiež myslí, že by bolo logické, aby španielske banky, ktoré majú problémy, mohli využiť prostriedky zo stabilizačných fondov. "Niekde horí a ak nepoužijete val, keď horí, potom nechápem, kedy sa má použiť," uviedol Clausen, ktorý je tiež šéfom Nordea Bank. Dodal, že existujú aj "iné cesty, takže nie je dôležité, aké bude technické riešenie. Ide o to, že niektoré banky potrebujú rekapitalizáciu – a čím skôr, tým lepšie."
Šéf Banco Santander Emilio Botin v pondelok uviedol, že španielsky bankový sektor by na svoju stabilizáciu potreboval z európskych fondov 40 miliárd eur, a to vrátane riešenia problémov finančného inštitútu Bankia.
Euro dnes popoludní voči doláru oslabilo o 0,7 % na 1,2416 USD/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy