Slovensko nemôže ustúpiť od výroby jadrovej energie

Bratislava 5. júna (TASR) – Slovenská republika nemôže ani v ďalšom období ustúpiť od výroby jadrovej energie. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí so svojím rakúskym partnerom Heinzom Fischerom prezident SR Ivan Gašparovič. Fischer je na jednodňovej návšteve Slovenska.
Ide o jedinú spornú otázku vo vzájomných vzťahoch Rakúska a Slovenska. Gašparovič pripomenul, že SR je od jadra závislé, keďže 53 percent elektrickej energie vyrába práve z neho. "Chceme pokračovať ďalej, ale zhodujeme sa v tom, že v prvom rade musí ísť o bezpečnosť. Do nej chceme investovať," podčiarkol.
Fischer zopakoval rakúsky postoj v tejto otázke. "Pre nás je najdôležitejšia bezpečnosť, aj na európskej úrovni," dodal. Napriek problematickým časom v EÚ verí v hospodársku silu väčšiny krajín eurozóny. Podľa neho ich spoločná snaha môže zvrátiť súčasný stav k pozitívnemu vývoju. Ďalšiu kontinuitu v bilaterálnych vzťahoch po nástupe novej vlády vidí Fischer v posilnení hospodárskeho rastu. Pripomenul, že minulý rok obchodná výmena medzi SR a Rakúskom presiahla 5,6 miliardy eur a blíži sa k šiestim miliardám. Gašparovič dodal, že tento obrat prekonal predkrízovú úroveň o vyše jednu miliardu eur. Poukázal na to, že hoci u našich susedov pracuje takmer 17.000 Slovákov, nepotvrdili sa obavy Viedne z narušenia ich pracovného trhu. "Skôr v niektorých odboroch Slovensko trpí tým, že odchádzajú naši pracovníci do Európy," konštatoval.
Prezidenti sa počas dnešnej slávnostnej večere plánujú vrátiť k téme širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. Fischer avizoval, že o tom bude hovoriť aj s premiérom Robertom Ficom.
Krajiny majú rozdielny názor tiež na otázku jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova. Fischer v tejto súvislosti uviedol, že podľa jeho informácií je slovenský postoj výsostne pragmatický, pričom sa bude riadiť väčšinovým názorom. Nepredpokladá však, že by sa v súčasnosti niekto zaoberal otázkou, ako vrátiť vývoj v Kosove na úroveň pred vyhlásením jeho nezávislosti. "Mali by sme hľadať spoločné riešenie, ktoré sa týka Belehradu a Prištiny tak, aby sa do toho zapojila EÚ a názor väčšiny," domnieva sa.
Ako nedávno vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, vzťah SR ku Kosovu bude v nasledujúcom vládnom období závisieť od vývoja situácie okolo tohto sporného územia. "Chceme, aby sa normalizovala atmosféra v regióne, ale kým k tomu nedôjde, tak samozrejme, nie je dôvod, aby sme prehodnocovali náš vzťah ku Kosovu," podčiarkol. Slovensko je jedným z piatich členských krajín EÚ, ktoré neuznali jeho nezávislosť, ktorú Priština vyhlásila v roku 2008.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe fotoreportáž, zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy