Rast maloobchodných tržieb sa v apríli zastavil

Tržby v maloobchode svoj mierny medziročný rast dokázali udržať iba tri mesiace. V apríli opäť poklesli o 1,9 %.

Správa „OBCHOD: Rast maloobchodných tržieb sa v apríli zastavil“ rozšírená o komentáre analytikov v treťom, štvrtom a piatom odseku.

BRATISLAVA 5. júna (SITA) – Maloobchod svoj mierny rast tržieb z predchádzajúcich troch mesiacov v apríli už neudržal. Podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR maloobchodné tržby vo štvrtom mesiaci roka medziročne klesli o 1,9 % na 1,418 mld. eur. V marci ešte zaznamenali minimálny rast o 0,1 %, mesiac predtým o 2 % a v januári tohto roku o 1,5 %, čo bol vôbec prvý medziročný rast maloobchodných tržieb po 18 mesiacoch. Za prvé štyri mesiace roka si tak maloobchod ešte udržiava medziročný nárast tržieb o 0,5 % na 5,581 mld. eur. Medzimesačne tržby v maloobchode v apríli klesli o 1,3 %.

Medziročný vývoj tržieb maloobchodníkov ovplyvnili nižšie tržby vo väčšine činností. Najvýraznejší pokles tržieb bol v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 5,9 % a v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 4,9 %. Tržby vzrástli len v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 4 %.

„V apríli sme mohli pozorovať medzimesačný pokles tržieb ako v potravinovom, tak aj v nepotravinovom segmente. Tržby v nepotravinovom segmente však ovplyvnil najmä pokles tržieb z predaja pohonných hmôt,“ konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. V apríli totiž dosahovali ceny pohonných hmôt svoje maximá, čo sa pravdepodobne prejavilo v zníženom dopyte.

Samotný maloobchod s pohonnými látkami mohol ovplyvniť aj vývoj mien okolitých krajín. V apríli totiž oslaboval najmä forint, od mája sa k nemu pridali aj poľský zlotý a česká koruna. „To môže robiť nákupnú cezhraničnú turistiku opäť atraktívnejšou,“ doplnil analytik ČSOB Marek Gábriš. V predchádzajúcich mesiacoch totiž predaj pohonných látok rástol dvojciferným tempom, teraz len o 4 %.

Horšie aprílové čísla maloobchodných tržieb prišli napriek tomu, že spotrebiteľské nálady sa zlepšovali. Podľa Koršňáka sa však zrejme ani toto zlepšovanie nálad zásadnejšie neprejavilo na ochote Slovákov míňať. „Predpokladáme, že aj pod vplyvom opätovnej neistoty prichádzajúcej z Grécka Slováci ani v najbližších mesiacoch zásadnejšie nezvýšia svoje spotrebné výdavky. Pre domácich obchodníkov, najmä v prihraničných oblastiach, môže predstavovať hrozbu aj opätovné oslabenie okolitých mien, ktoré by mohlo znova naštartovať cezhraničnú nákupnú turistiku,“ dodal Koršňák.

Opačný vývoj zaznamenali veľkoobchody, kde tržby v apríli medziročne stúpli o 4,7 % na 2,034 mld. eur a opäť rástli takmer vo všetkých činnostiach. Za celé štyri mesiace veľkoobchodné tržby tak vzrástli o 6,3 % na 7,735 mld. eur. Medzimesačne však boli nižšie o 1,5 %. Tempo medziročného rastu tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa v apríli oproti predchádzajúcim mesiacom výrazne spomalilo. Celkový objem tržieb vzrástol o 6,2 % na 309,5 mil. eur. Za štyri mesiace si však udržiavajú dvojciferný rast o 14 % na 1,222 mld. eur. Medzimesačne však tržby v predaji a oprave motorových vozidiel klesli až o 5,4 %.

V ubytovaní sa v apríli zaznamenali tržby za 24,3 mil. eur, medziročne vzrástli o 0,4 %. Za celé štyri mesiace tak stúpli o 2,3 % na 97,5 mil. eur. Medzimesačne tržby v ubytovaní stúpli o 0,9 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa medziročne v apríli znížili o 1 % na 64,4 mil. eur a od januára do apríla tak dosiahli 262,2 mil. eur. Medziročne to znamenalo pokles o 0,8 %. V apríli v porovnaní s marcom tržby v reštauráciách a pohostinstvách zostali nezmenené.

Tržby v obchode majú pritom za sebou tri roky poklesu. Sektor totiž pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo v roku 2009 medziročný prepad tržieb v maloobchode až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce dva roky, v minulom roku o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy