Euro dnes posilnilo nad 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 4. júna (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes zotavila zo svojho pádu a jej kurz opäť vzrástol nad 1,25 USD/EUR. Nesporo popoludní sa euro predávalo po 1,2505 USD. V ázijskom obchodovaní klesol kurz eura dočasne až na 1,2386 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2437 (v piatok: 1,2322) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8041 (0,8116) eura.
"Výrazné zotavenie je v prvom rade protipohybom voči nedávnemu prudkému poklesu," uviedol devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf. Navyše, po piatkovej (1. 6.) správe o vývoji na trhu práce v USA, ktorá bola horšia, než prognózovali analytici, rastú očakávania, že americká centrálna banka Fed môže spustiť ďalšie kolo výkupu dlhopisov, aby podporila domácu ekonomiku. Tieto očakávania ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania oslabujú dolár voči euru, uviedol Umlauf. Dnešná správa o prekvapivo prudkom poklese podnikových objednávok v USA tiež potvrdila spomaľovanie americkej ekonomiky.
Pozitívnym faktorom pre euro sú tiež špekulácie o ďalšom pláne na riešenie dlhovej krízy, upozornil Umlauf. V Európskej únii (EÚ) sa v súčasnosti hovorí o presadení takzvanej bankovej únie, ktorej súčasťou by bola spoločná regulácia sektora a spoločný fond na poistenie vkladov. Podľa mediálnych správ vedenie EÚ pracuje na komplexnom pláne na stabilizáciu eurozóny. Predstavitelia únie to síce popreli, napriek tomu sa však situácia na talianskom a španielskom dlhopisovom trhu výrazne uvoľnila.

Súvisiace články

Aktuálne správy