MF SR: Poslanci SDKÚ-DS zistili, že Miklošova legislatíva má zjavné trhliny

Bratislava 4. júna (TASR) – Poslanci SDKÚ-DS zistili, že legislatíva, ktorú len vlani predstavil vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), trpí chronickou chybovosťou a má zjavné trhliny. Tvrdí to Ministerstvo financií (MF) SR v reakcii na dnešné návrhy opozičnej strany na väčšiu ochranu klientov slovenských bánk.
„Ide o odbornú problematiku, ktorú musia posúdiť príslušné sekcie MF SR. Bude potrebné rokovať aj so Slovenskou bankovou asociáciou, aby bola jasná vykonateľnosť prípadných zmien,“ konštatuje vo svojom stanovisku rezort financií.
Banková asociácia pokladá návrhy SDKÚ-DS za politické. „SBA je prekvapená náhlou potrebou upraviť predčasné splatenie úveru, alebo jeho časti pri refinancovaní, nakoľko sme žiadny podnet na legislatívnu úpravu nezaznamenali ani z MF SR, ani z Národnej banky Slovenska a takúto potrebu neavizovali ani klienti bankovej ombudsmanky,“ upozornila hovorkyňa asociácie Monika Kuhajdová.
V tejto súvislosti pripomenula, že zákon o bankách je otvorený každý rok a posledné úpravy týkajúce sa hypotekárnych úverov robil rezort financií vlani. „Sme pripravení s MF SR a NBS rokovať a pripomienkovať v štandardnom legislatívnom konaní všetky návrhy, ktoré prispejú k zvýšeniu transparentnosti a konkurencie,“ dodala.
Kým v súčasnosti zákon stanovuje, že banka musí umožniť klientovi splatiť bez poplatku celý úver, podľa návrhu SDKÚ-DS by bolo možné splatiť bez pokút a poplatkov aj časť úveru. Ďalším problémom, ktorý chce opozičná strana riešiť je, že niektoré banky vôbec neinformovali klientov o možnosti predčasného splatenia hypoték bez poplatkov.
V praxi podľa SDKÚ-DS celkom nefunguje ani povinnosť bánk rozdeľovať úrokové sadzby hypoték na základnú úrokovú sadzbu a maržu banky. Tento krok mal klientom uľahčiť porovnávanie jednotlivých hypotekárnych produktov v rámci konkurenčných bánk. Tie si však zvolili rozdielnu metodiku, čo spôsobilo, že hypotéky ostali neporovnateľné. „Preto v tomto zákone navrhujeme, aby ministerstvo financií určilo jednotnú metodiku rozdelenia úrokovej sadzby na základ a maržu banky,“ vysvetlil dnes poslanec strany Miroslav Beblavý.

Súvisiace články

Aktuálne správy