Francúzske banky znížili cezhraničné úvery o takmer 200 mld. USD

Londýn 4. júna (TASR) – Francúzske banky znížili objem cezhraničných úverov v poslednom kvartáli minulého roka o takmer 200 miliárd USD (162,31 miliardy eur). Rozsah obmedzenia úverov bol síce nižší ako v 3. štvrťroku, no stále vysoký a potvrdzujúci pokračujúce ťažkosti finančného sektora.
Podľa údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) francúzske finančné ústavy znížili vo 4. štvrťroku minulého roka objem cezhraničných úverov o 197 miliárd USD, čo predstavuje pokles o 5,3 %. V 3. kvartáli bol tento pokles ešte výraznejší. Predstavoval 7,1 %, čo bolo najvýraznejšie obmedzenie cezhraničných úverov zo strany francúzskych bánk za posledných 12 rokov.
BNP Paribas, Société Générale a ďalšie francúzske, ale aj iné európske banky znižujú objem úverov, aby mali priestor na splnenie prísnejších podmienok v oblasti kapitálovej primeranosti. Škrtenie úverov však na druhej strane zvyšuje obavy, že oživenie európskej ekonomiky sa tak oddiali.
V celom svete klesol objem bankových úverov vo 4. kvartáli podľa BIS o 799 miliárd USD, čo predstavovalo pokles o 2,5 %. To je najväčší pokles od krachu investičnej banky Lehman Brothers pred takmer štyrmi rokmi. Najviac sa na tom podieľali banky v eurozóne, ktoré obmedzili objem úverov o 584 miliárd USD (4,7 %). Okrem francúzskych bánk úvery vo veľkej miere obmedzili aj banky v Nemecku, Španielsku a Taliansku.
V najväčšej miere znižovali inštitúcie úvery iným bankám. V globálnom meradle to bolo o 637 miliárd USD, keď viaceré medzinárodné banky znížili objem úverov bankám v eurozóne. Pôžičky pre firmy a iné nebankové subjekty klesli vo svete o 162 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy