Grécko musí plniť podmienky, inak sa jeho odchod nedá vylúčiť

Paríž 4. júna (TASR) – Ak Grécko po júnových voľbách poruší podmienky úverovej dohody, je možné, že ho čaká odchod z eurozóny. Uviedol to cez víkend francúzsky minister financií Pierre Moscovici.
Minister tak zareagoval na otázky novinárov súvisiace s vyhláseniami predsedu gréckej radikálnej ľavicovej strany Syriza Alexisa Tsiprasa. Ten v piatok (1.6.) varoval, že v prípade jeho víťazstva vo voľbách 17. júna plánuje dohodu s Európskou komisiou, ECB a Medzinárodným menovým fondom anulovať. Navyše dodal, že Grékov z eurozóny nie je možné vyhodiť.
Moscovici povedal, že dúfa v zotrvanie Grécka v eurozóne, no čo sa týka vyhlásenia Tsiprasa, to podľa neho "predstavuje problém".
"Ak Gréci nebudú plniť svoje záväzky, dostaneme sa do dosť komplikovanej situácie," povedal Moscovici pre rozhlasovú stanicu RTL s tým, že v takom prípade sa o tejto otázke "nepochybne" začne diskutovať.
"Úprimne si želáme, aby Grécko v eurozóne ostalo. Musí však dodržiavať podmienky záchranného úveru a realizovať úsporné opatrenia, a to aj vtedy, ak dôjde k zmenám vo vláde," dodal francúzsky minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy