Cena barelu WTI klesla na 83,23 USD

New York 2. júna (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI), od ktorého ceny sa v Spojených štátoch odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, sa v piatok (1. 6.) na záver obchodného dňa predával na burze v New Yorku po 83,23 USD (67,55 eura). Voči štvrtku zlacnel o 3,30 USD alebo 3,7 %. Barel WTI je najlacnejší od začiatku októbra minulého roku. Na konci mája bol o 17 % lacnejší než na jeho začiatku.
Barel severomorskej ropy Brent, ktorého cena je stále rozhodujúcou pre oceňovanie ostatných druhov komodity na svetovom trhu, zlacnel v piatok o 3,44 USD na 98,43 USD. Jej medzidňový pokles o 3,4 % spôsobil, že sa naposledy barel Brentu predával lacnejšie v januári 2011.
Analytici uvádzajú, že výrazný pokles ceny ropy na svetovom trhu súvisí s nízkym májovým prírastkom pracovných miest v Spojených štátoch. Odhady hovorili o ich prírastku 158.000, ale podľa predbežných správ sa ich vytvorilo len 69.000. Miera nezamestnanosti sa zvýšila z aprílových 8,1 na 8,2 %. Z údajov vyplýva, že tempo rastu globálnej ekonomiky klesá, čo sa na svetovom trhu prejaví v poklese dopytu po rope a iných komoditách.
Cenu ropy v piatok ovplyvnili aj nepriaznivé správy z Číny, v ktorej v máji kleslo tempo rastu priemyslu. V eurozóne dosiahla nezamestnanosť v apríli 11 %. Vyšplhala sa na najvyššiu úroveň od zavedenia spoločnej meny v roku 1999.
V Spojených štátoch sa teraz liter benzínu predáva po 95 centov a v porovnaní s aprílovým priemerom zlacnel takmer o 10 %.
V USA sa predalo v máji 1,4 milióna osobných a nákladných vozidiel. Automobilový sektor zohráva v americkej ekonomike významnú úlohu, ale neprispeje k rastu pohonných látok. Nové modely dosahujú výrazne nižšiu spotrebu než staršie typy.

Súvisiace články

Aktuálne správy