Grécko dostane ďalšie peniaze, len ak urýchli reformy

Atény 30. mája (TASR) – Európska únia (EÚ) zvýšila tlak na Grécko. Varovala ho, že musí urýchliť reformy, aby dostalo celú prisľúbenú finančnú pomoc. Dátum ďalšej inšpekcie takzvanej trojky, teda predstaviteľov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, bude závisieť od výsledkov volieb, ktoré sa v Grécku budú konať 17. júna.
Atény pritom netrpezlivo čakajú na návštevu trojky, ktorá má rozhodnúť o tom, či krajina dostane ďalšie peniaze zo záchranného úveru. Inšpekcia, ktorá hodnotí plnenie podmienok finančnej pomoci, bola pôvodne naplánovaná na koniec júna alebo začiatok júla. Európska komisia (EK) však signalizovala, že návšteva trojky sa môže odložiť, ak po júnových voľbách nevznikne primeraná koaličná vláda.
"Dátum ďalšej návštevy hodnotiacej inšpekcie závisí od politického výsledku opakovaných volieb," uvádza sa v správe EK. "Návšteva bola pôvodne naplánovaná na koniec júna, začiatok júla, ale tento dátum sa môže v najbližších týždňoch zmeniť."
EK vo svojej správe o Grécku dala jasne najavo, že pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci závisí od toho, či Atény dokážu presadiť ťažké reformy a či po voľbách vznikne vláda, ktorá sa zaviaže plniť sľuby dané medzinárodným veriteľom. Riziko, či sa reformy implementujú, zostáva podľa komisie vysoké. Finančná pomoc bude pokračovať, iba ak sa zlepší politická implementácia".
Ak EÚ a MMF zastavia finančnú pomoc pre Grécko, krajine dôjdu peniaze koncom júna. Zdá sa, že EK vo svojej správe odmietla výzvy gréckych lídrov, aby sa zmiernili podmienky záchranného úveru. "Úspech tohto programu závisí od plnej a včasnej implementácie fiškálnej konsolidácie a štrukturálnych reforiem podporujúcich rast," uvádza sa v správe EK.

Súvisiace články

Aktuálne správy