Prebytok bežného účtu v marci dosiahol 284,5 mil. eur

Oproti februáru bol síce prebytok bežného účtu platobnej bilancie nižší o necelých 30 mil. eur, v medziročnom porovnaní sa však bilancia bežného účtu zlepšila o vyše 385 mil. eur.

Bežný účet platobnej bilancie pokračoval aj v marci vo vykazovaní prebytkov. Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska skončil totiž v treťom mesiaci tohto roka v pluse 284,5 mil. eur. Oproti februáru to znamenalo síce prebytok nižší o necelých 30 mil. eur, v medziročnom porovnaní sa však bilancia bežného účtu zlepšila o vyše 385 mil. eur.

Rozhodujúcim faktorom prebytkových výsledkov bežného účtu zostáva naďalej priaznivý vývoj obchodnej bilancie. Tá v treťom mesiaci roka vykázala prebytok na úrovni 389,9 mil. eur, ktorý sa tak oproti februáru ešte navýšil o takmer 49 mil. eur. V pluse však v marci skončila aj bilancia služieb na úrovni 51,3 mil. eur, kým mesiac predtým bola takmer vyrovnaná. Naopak, bilancia bežných transferov sa zosunula z februárového prebytku 75,5 mil. eur do schodku 41,2 mil. eur a deficit bilancie výnosov sa prehĺbil o takmer 13 mil. eur na 115,5 mil. eur.

„Dosiahnuté saldo bežného účtu sa v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne zhoršilo. Takýto vývoj bol dôsledkom skutočnosti, že vyšší prebytok obchodnej bilancie a bilancie služieb bol kompenzovaný negatívnym vývojom v bilancii bežných transferov vplyvom nižšieho čerpania z fondov Európskej únie a v menšej miere aj v bilancii výnosov,“ dodáva centrálna banka.

V rámci obchodnej bilancie sa v marci dynamika vývozu v porovnaní s februárom spomalila, keď v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol vývoz o 5,3 %, čo znamenalo medzimesačné spomalenie dynamiky o 3,4 percentuálneho bodu. V prípade dovozu sa zaznamenal podobný vývoj, keď dovoz v marci medziročne vzrástol iba o 1,3 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci bola dynamika importov na úrovni 5,1 %.

Podobne ako v predchádzajúcom mesiaci sa tak zachoval predstih dynamiky vývozu pred dynamikou dovozu. V porovnaní s februárom sa úroveň vývozu aj dovozu zvýšila, čo však podľa centrálnej banky súviselo so sezónnym vývojom. „Uvedený vývoj viedol k medzimesačnému zlepšeniu salda obchodnej bilancie,“ dodáva Národná banka Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy