EK chystá kritiku Talianska za daňové úniky

Rím 28. mája (TASR) – Talianska úradnícka vláda premiéra Maria Montiho od nástupu do funkcie koncom minulého roka dosiahla významný pokrok pri zavádzaní viacerých reforiem. Neurobila však dosť, aby zabránila daňovým únikom a zredukovala rozsiahlu čiernu ekonomiku. Uviedli dnes renomované noviny Financial Times s odvolaním sa na správu, ktorú sa tento týždeň chystá zverejniť Európska komisia (EK).
V dokumente, ktorý ešte nemá finálnu podobu, sa kladie veľký dôraz na nové pravidlá Európskej únie (EÚ). Tie dávajú Bruselu právo udeliť pokutu členskému štátu eurozóny, ak sa neriadi jeho odporúčaniami. Varuje tiež, že po tom, ako sa s návrhom správy oboznámi celá 27-členná komisia, môže sa konečné znenie 29-stranovej analýzy a šiestich strán odporúčaní ešte zmeniť.
Komisia sa chystá zverejniť správu o Taliansku, spolu s hodnotením situácie v ďalších 14 krajinách eurozóny, ktoré nečerpajú záchranný úver v čase, keď je Monti v nepríjemnej situácii. Tempo reforiem, ktoré ohlásil po nástupe do úradu sa spomaľuje, a naopak, narastajú obavy, že nebude schopný zaviesť všetky potrebné opatrenia do vypršania svojho mandátu koncom roka.
Zvlášť kapitola o daňových únikoch bude pre Montiho veľmi nepríjemná, pretože sa snaží rázne zatočiť s týmto problém, ktorý je v Taliansku veľmi hlboko zakorenený.
Napriek tvrdým slovám, ktoré sa komisia chystá adresovať Taliansku, v prípade Španielska si pripravuje ešte ostrejší tón. Predstavitelia EÚ údajne diskutujú o tom, či poskytnú Madridu viac času na zníženie rozpočtového schodku, ktorý sa vlani výrazne prehĺbil. Španielska vláda ale tvrdí, že EK tým vyšle zlý signál trhom, ktoré už aj tak vyvíjajú na štvrtú najväčšiu ekonomiku eurozóny veľký tlak.
Okrem toho, v niektorých kapitolách EK Montiho vládu chváli a konštatuje, že zašiel oveľa ďalej, ako by predchádzajúca vláda Silvia Berlusconiho bola vôbec schopná. Podľa komisie súčasná stratégia konsolidácie verejných financií je oveľa ambicióznejšia ako tá, ktorú jej vlani predložil Berlusconi. EK ale zároveň upozorňuje Rím, že úsporné opatrenia môžu viesť k redukcii spotrebiteľských výdavkov aj k poklesu výkonu talianskej ekonomiky.
Okrem analýzy situácie v eurozóne komisia v stredu (30.5.) zverejní aj odporúčania pre ostatných 10 štátov EÚ. A hoci jej odporúčania majú právnu váhu, nemôže ich trestať, keďže nie sú členmi menovej únie.
Informovali o tom noviny Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy