Ruská ekonomika začína strácať tempo

Moskva 28. mája (TASR) – Ruská ekonomika po dobrom štarte v úvode roka začína strácať tempo v dôsledku zhoršovania situácie vo svete. Dopyt po ruskom exporte klesá a domáca spotreba, ako sa zdá, nedokáže tento výpadok nahradiť.
Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa podľa najnovších údajov ministerstva hospodárstva v apríli zvýšil medziročne o 3,7 %. To je spomalenie oproti marcu, keď vzrástol o 3,9 %.
Najnovšie údaje tak potvrdili, že výkon ruskej ekonomiky po mohutnej expanzii v úvode roka v ostatných mesiacoch síce pomaly, ale vytrvalo klesá.
Ministerstvo hospodárstva znížilo aj odhad rastu HDP v prvých štyroch mesiacoch roka na 4,6 % z 4,9 %, ktoré začiatkom mája predpovedal štatistický úrad v Moskve.
Ministerstvo tiež informovalo, že aj fixné investície po očistení od sezónnych vplyvov klesli v apríli o 1,4 % oproti marcu a priemyselná produkcia sa znížila o 0,1 %.
Analytici takýto vývoj očakávali a upozorňujú, že vzhľadom na prehlbujúcu sa krízu eurozóny a spomaľovanie globálnej ekonomiky, a tým aj dopytu po rope ďalších komoditách, ktorých export je pre ruskú ekonomiku kľúčový, aj v nasledujúcich mesiacoch hrozí Rusku spomaľovanie ekonomiky.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters preto odhadujú, že HDP Ruska sa v tomto roku zvýši o 3,6 % oproti vlaňajšku, keď vzrástol o 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy