Bývalý grécky premiér hovorí o prázdnej štátnej kase už koncom júna

Brusel 28. mája (TASR) – Grécku hrozí riziko, že koncom júna bude štátna pokladnica prázdna, vyhlásil cez víkend bývalý grécky premiér Lukas Papadimos. Informuje o tom v dnešnom internetovom vydaní belgický finančný denník L’Echo. Papadimos uviedol, že tejto hrozbe sa dá predísť, ak sa vytvoria správne podmienky pre stabilitu a obnovenie dôveryhodnosti krajiny.
"Grécku hrozí strata finančnej likvidity už koncom júna, ak poskytovatelia medzinárodnej finančnej pomoci prostredníctvom balíka na finančnú záchranu prestanú vyplácať peniaze potom, čo voliči odmietnu tento medzinárodný plán," opísal Papadimos v stanovisku pre médiá možnosť, ktorá môže nastať po predčasných parlamentných voľbách 17. júna.
Podľa Papadimosa je schopnosť gréckej vlády plniť finančné záväzky voči obyvateľstvu závislá od Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF), ktorý udeľovanie podporných finančných injekcií podmieňuje plnením prísnych podmienok.
"Finančná hotovosť gréckej vlády bude progresívne klesať," upozornil Papadimos a spresnil, že ak 11. mája mali Atény k dispozícii 3,8 miliardy eur, okolo 18. júna (deň po voľbách) to bude už iba 700 miliónov eur. A do konca júna bude štátna pokladnica potrebovať ďalšiu miliardu eur na zabezpečenie chodu štátnych záležitostí, uviedol denník L’Echo. Upozornil tiež, že ak Gréci vo voľbách 17. júna odmietnu náročný program reforiem a šetrenia dohodnutý v roku 2010 EÚ, Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou centrálnou bankou (ECB), nielenže sa ocitnú na prahu bankrotu, ale ich krajina bude musieť pravdepodobne opustiť aj eurozónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy