Cena unce zlata zostáva hlboko pod 1600 USD

Singapur 28. mája (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 5.30 SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1575,31 USD (1255,63 eura). V porovnaní s piatkovou (25.5.) záverečnou cenou v New Yorku zdražela o 0,11 %.
Cena unce zlata na spotovom trhu minulý týždeň klesla na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky, keď sa zastavila tesne nad 1530 USD.
Analytici uvádzajú, že v súvislosti s krízou v eurozóne investori došli k záveru, že zlato prestalo byť v neistom období uchovávateľom hodnôt. Ich dôveru si od začiatku tohto roku získali dolár, americké a nemecké štátne dlhopisy.
V Spojených štátoch rastie spotrebiteľská dôvera. Tento mesiac je jej úroveň najvyššia od začiatku roku 2008. Američania očakávajú ďalšie zlepšenie na trhu práce. Rodiny s nadpriemernými príjmami predpokladajú rast svojich príjmov.
Dnešný mierny rast ceny zlata v Ázii ovplyvnili informácie, že euro sa dostalo z najsilnejšieho poklesu voči doláru za posledné dva roky. Podľa najnovších prieskumov konzervatívne strany v Grécku získavajú pred júnovými parlamentmi voľbami podporu. Po nich by mal mať proeurópsky blok dosť síl na to, aby vytvoril väčšinovú vládu. Analytička Linette Tanová zo spoločnosti Phillip Futures v Singapure uviedla, že jún bude gréckymi voľbami pre investorov kľúčovým mesiacom. Spotová cena unce zlata by sa mala pohybovať v rozmedzí 1530 až 1600 USD. Pokiaľ by pred gréckymi voľbami neprišli nijaké prelomové správy, cena unce by sa nemala vybočiť z rozpätia.
V piatok trhy znepokojilo oznámenie katalánskej vlády, že požiadala centrálnu španielsku vládu o pomoc, lebo zrejme nezvládne zvyšovanie svojho rozpočtového schodku.
Fyzický nákup zlata koncom minulého týždňa mierne ožil. Začali ho nakupovať niektorí investori, ktorí predpokladajú, že v nasledujúcich mesiacoch by jeho cena mohla znovu výraznejšie vzrásť.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy