NBS upozorňuje dovolenkárov, že cudzie meny nezamieňa

Bratislava 27. mája (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že nevykonáva zmenárenské služby a rovnako nezamieňa poškodené platidlá cudzích mien. NBS vydala upozornenie najmä v súvislosti s požiadavkami občanov, ktorí sa vracajú z dovoleniek a požadujú výmenu cudzej meny.
Banka takisto oznámila, že viaceré cudzie meny frekventovaných dovolenkových destinácií, ako napríklad egyptské libry či turecké líry, nie je spravidla možné zameniť ani v bankách alebo zmenárňach na území SR. Ich výmena je možná len v krajinách, kde tieto meny platia. "Preto odporúčame, aby si dovolenkári vopred overili, či v prípade, že im bankovky alebo mince krajiny, do ktorej budú cestovať, zostanú, môžu spätne vymeniť v niektorej z bánk na Slovensku," informovala vedúca tlačového a edičného oddelenia NBS.
Banka nevymieňa ani neplatné národné meny jednotlivých krajín eurozóny. Tie je možné zameniť za eurové bankovky a mince v národných centrálnych bankách krajín eurozóny. Avšak niektoré banky výmenu mincí národných mien už ukončili. Bližšie informácie ponúka NBS na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy