Prevádzkový zisk ArcelorMittal klesol v 1. kvartáli o štvrtinu

Luxemburg 10. mája (TASR) – Finančná a hospodárska kríza v Európe má naďalej negatívny vplyv na operácie najväčšieho svetového výrobcu ocele ArcelorMittal.
V 1. kvartáli zisk koncernu pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) medziročne klesol o štvrtinu na 2 miliardy USD (1,54 miliardy eur). V porovnaní so slabým posledným štvrťrokom vlaňajška sa prevádzkový zisk zvýšil približne o 15 % a prekonal očakávania trhu, a to predovšetkým vďaka zotaveniu v USA.
Tržby sa medziročne zvýšili o 2 % na 22,7 miliardy USD. Čistý zisk dosiahol 11 miliónov USD oproti 1,069 miliardy USD v rovnakom období vlani. Príčinou prudkého poklesu sú negatívne daňové faktory. V porovnaní so 4. kvartálom 2011 to však zaznamená výrazné zlepšenie, keďže koncern vtedy zaknihoval čistú stratu vo výške 1 miliardy USD.
Šéf koncernu Lakshmi Mittal uviedol, že dopyt v Severnej Amerike pokračuje v raste, sčasti vďaka zotaveniu automobilového sektora. "Najväčším problémom zostáva Európa a počas 1. štvrťroka sme v súlade s našou stratégiou, že budeme pokrývať dopyt produkciou konkurencieschopnejších závodov, ohlásili predĺžené zastavenie výroby v niektorých závodoch," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy