EÚ očakáva od budúcej gréckej vlády pokračovanie v reformách

Brusel 7. mája (TASR) – Akákoľvek nová vláda, ktorá vznikne po nedeľňajších (6. 5.) parlamentných voľbách v Grécku, bude musieť rešpektovať program fiškálnej konsolidácie a reformné záväzky dané predstaviteľmi predošlých vlád. Tlmočila dnes stanovisko Európskej komisie (EK) jej hlavná hovorkyňa Pia Ahrenkilde Hansenová.
"Európska komisia dúfa a očakáva, že budúca vláda Grécka bude rešpektovať záväzky, ktoré Grécko doteraz dalo," uviedla hovorkyňa EK počas pravidelného stretnutia s novinármi akreditovanými v Bruseli.
To podľa Hansenovej znamená dodržať predovšetkým sľuby dané v záujme stabilizácie gréckej ekonomiky a v záujme Grékov samotných. Hovorkyňa EK upozornila, že ekonomické reformy, ktoré sú súčasťou dohody o poskytovaní balíka medzinárodnej finančnej pomoci, predstavujú základný kameň pre ekonomické oživenie krajiny a pre možnosť udržateľného rastu s perspektívou tvorby nových pracovných miest.
Hansenová zároveň dodala, že nikto z EÚ nemá snahu zasahovať do termínu zostavovania novej gréckej vlády. Spresnila, že je na zodpovednosti víťazných strán, aby spolupracovali v duchu zodpovednosti pri zostavovaní nového kabinetu so stabilnou väčšinou v parlamente.

Súvisiace články

Aktuálne správy